Loading...

Psychedelic Witchcraft - The Vision

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-04-2016

Tracklist

01. A Creature
02. Witches Arise
03. Demon Liar
04. Wicked Ways
05. The Night
06. The Only One That Knows
07. War
08. Different
09. Magic Hour Blues

Psychedelic Witchcraft is afkomstig uit Italië en begonnen als éénvrouwsproject door zangeres/gitarist Virginia Monti. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een heuse band, waarvan in januari 2015 de eerste single Angela verscheen, en in maart Black Magic Man. Beide vinden we ook terug op de debuut EP Black Magic Man die in juli werd uitgebracht. Ook verscheen later dat jaar nog een single Set Me Free/Wicked Dream, als aankondiging op een nieuw te verschijnen album. Die langspeler is er inmiddels, maar die twee nummers zijn er niet op te vinden; het is dus bij die single gebleven. Aan het eind van deze maand verschijnt The Vision, via het Nederlandse Soulseller.

De muziek die de band ten gehore brengt past zonder enige twijfel in de occulte, psychedelische retrorock-hoek. Voeg daar nog wat invloeden aan toe van blues, stoner en doom en het plaatje is wel compleet; de vrouwelijke zang doet de rest zeg maar. Bovendien is de bandnaam natuurlijk ook al wel een dikke hint. Psychedelic Witchcraft doet ook niet moeilijk over de bands waarbij ze hun inspiratie gehaald hebben: Black Sabbath, Jimi Hendrix, Cream, Coven, Trouble, Iron Butterfly, Jefferson Airplane, Iron Claw, Fleetwood Mac. Daarnaast zijn ook oude Italiaanse horrorfilms een belangrijke bron van inspiratie, en worden de regisseurs Mario Bava, Lucio fulci, Dario Argento, Jess Franco als invloed aangehaald.

Hoewel bovenstaande het nodige aan (muzikaal) geweld belooft, is The Vision toch een vrij tam album geworden. Het is vooral bluesy muziek, maar dan wel met een hele donkere ondertoon. A Creature opent al lekker bluesy, Witches Arise doet daarna niet voor onder, al heeft deze een heerlijk verslavende groove. Vooral het gitaarwerk is enorm aanstekelijk, en een beetje psychedelisch bij vlagen. De meeste nummers zitten zo'n beetje hetzelfde in elkaar: een basis van blues, ingevuld met lekker lopende ritmes, en enorm catchy. Uitschieters zijn er natuurlijk ook, zowel positief als negatief. Minpunten vind ik de vrij krachteloze ballad The Only One That Knows, en het veel te poppy, bijna Amerikaans klinkende The Night. Het is een vrij simpel, stampend nummer; een poging tot single-succes?

Gelukkig staan daar ook een stuk betere nummers tegenover. Zoals het al genoemde Witches Arise, maar ook Wicked Ways is een heerlijk pakkende track, die je hoofd bijna niet uit te krijgen is. Een van de meer 'spannende' nummers van het album. War is misschien wel het stevigste nummer op het album, klinkt lekker dynamisch en heeft een interessante verrassing naar het einde toe. De afsluiter is op een andere manier mooi: Magic Hour Blues is een spannende en tegelijk gevoelige bluestrack, waarin de zang van mevrouw Monti goed naar voren komt. Ik had op voorhand eigenlijk wat meer spierballen verwacht op The Vision, vooral de link met de Italiaanse horror-films sprak me daarbij aan. Met de huidige invulling lijkt Psychedelic Witchcraft toch wat te veel op al die andere retro-bandjes-met-zangeres.

Virginia Monti - Vocals, Guitar

Riccardo Giuffrè - Bass

Jacopo Fallai - Guitar

Mirko Buia - Drums