Loading...

Psycho 44 - Suburban Guide To Springtide

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-01-2014

Tracklist

01. All My Demons Have Distortion
02. Tender Model Blues
03. In Control
04. Surfer Shell
05. =M=
06. No Metaphor
07. 65 Days
08. Suburban Guide To Springtide
09. Dance MTHRFCKR Dance
10. Tamiko

De Antwerpse 'mafkezen' van Psycho 44 zijn klaar om aan te vallen. Op 6 december verscheen Suburban Guide To Springtide ook op Nederlands grondgebied. Wees gewaarschuwd. In 2010 bereikte Psycho 44 de finale van Humo’s Rock Rally en in 2011 verscheen de eerste EP Demon. Maar dat bleek slechts het begin. Met de hulp van producer/muzikant Stéphane Misseghers (Soulwax, dEUS) en technicus Adam Noble (onder anderen bekend van werk met Muse, Coldplay, Basement Jaxx en Placebo), schuurde en schaafde Psycho 44 twee jaar aan dit muzikale vuurwerk.

Onze Zuiderburen staan garant voor een pakkende cocktail aan scheurende (stoner)riffs en opzwepende punkpop. Aan energie geen gebrek, zo blijkt al snel uit opener All My Demons Have Distortion (die overigens ook al op de genoemde EP Demon uit 2011 stond). Een goed gekozen opener, de energie spat er van af, en het geeft goed weer waar Psycho 44 voor staat. Dit is het nummer waar het voor de band allemaal mee begon.

Tender Model Blues is hierna wat groovier en melodieuzer en doet me wel wat aan Queens Of The Stone Age denken, tot aan het moment dat de synths invallen. Een verrassend effect dat het geheel een meer poppy aanzicht geeft. Al gaat dat zeker niet ten koste van het opgefokte effect, toch wel een van de belangrijkste kenmerken van deze muziek. Waarmee de punkhouding goed uit de verf komt. Luister maar eens naar Surfer Shell, en je snapt wat ik bedoel.

Save the best for last luidt het gezegde, of in goed Nederlands: het venijn zit in de staart. Letterlijk venijnig is het niet, maar met het dubbele eindsalvo Dance MTHRFCKR Dance en Tamiko laat Psycho 44 zich toch wel van z'n veelzijdige kant zien. Eerstgenoemde is de single, die ook hieronder te zien en horen is, probeer daar maar eens stil bij te blijven zitten. Tamiko is een melodieus maar dreigend slotakkooord, laat je niet misleiden door de eenvoud van de melodie, deze hakt er uiteindelijk best in.