Loading...

Puteraeon - The Crawling Chaos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-05-2014

Tracklist

01. Wrath
02. In Dreamdead Sleep
03. Path To Oblivion
04. Pickmans Model
05. From The Ethereal Vortex
06. The Crawling Chaos
07. The Abyssal
08. Asenath
09. Rotten Aeon
10. Welcome Death

Zelden zal een review van mijn hand zo kort (maar krachtig?) zijn geweest. Collega Edwin besprak een kleine twee jaar geleden het vorige album Cult Cthulhu van Puteraeon. Wat hij daar schreef over de muziek van deze Zweedse old school death metalband is eigenlijk opnieuw precies van toepassing op het nieuwe album The Crawling Chaos. Zelfs de producer is dezelfde gebleven (Andy LaRocque zat opnieuw achter de knoppen), zodat we ook op dat vlak niet verrast worden.

Want eigenlijk is er weinig tot niks veranderd, dat geldt ook ten opzichte van het debuut. Puteraeon brengt opnieuw een album dat uit z'n voegen barst van de compromisloze old school death a la Grave, Entombed en Dismember; en eigenlijk alles uit de Rogga Johansson-fabriek. The Crawling Chaos gaat naadloos verder waar Cult Cthulhu ophield. Verwacht dus typische jaren negentig Zweedse deathmetal, met zagende riffs, een prominent aanwezige bas (yes!), een gortdroge en diepe grunt en stoempend en groovend drumwerk.

Het middentempo overheerst, slechts een enkele keer gaat het gas erop (The Abyssal, Asenath), maar gelukkig vooral niet te vaak. Vanaf het trage en opbouwende intro van Wrath, via wat meer gevarieerde nummers als Path To Oblivion (met film-samples), titelnummer The Crawling Chaos (met onheilspellende orgelklanken) en The Abyssal, tot aan de laatste tonen van de al even logge en trage afsluiter Welcome Death: ik kan prima van deze muziek genieten. Maar dat hoeft eerlijk gezegd niet per se van deze band afkomstig te zijn. Want deze muziek hebben we al zo veel vaker gehoord, al wil ik daarbij niet zeggen dat Puteraeon noodzakelijkerwijs beter of slechter is. Naar mijn idee een degelijke middenmoter in dit genre.

Jonas Lindblood - Zang, gitaar

Rune Foss - Gitaar, zang

Daniël Vandija - Bas

Anders Malmström - Drums