Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Putrid Offal - Mature Necropsy / Premature Necropsy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-03-2015

Tracklist

[subtitle]Disc 1: Mature Necropsy[/subtitle]
01. Purulent cold
02. Garroting way
03. Mortuary garlands
04. Gurgling prey
05. Repulsive corpse
06. Suffering
07. From plasma to embalming
08. Organic excavation
09. Premature necropsy
10. Symptom
11. Rotted flesh
12. Birth remains
13. (outro)
14. Freddy Krueger (S.O.D. cover)
15. Sane Men (Nerve cover)
[subtitle]Disc 2: Premature Necropsy[/subtitle]
01. Purulent Cold
02. Repulsive Corpse
03. Premature Necropsy
04. Rotten Flesh
05. Symptom
06. Garroting Way
07. Suffering
08. Mortuary Garlands
09. Outro
10. Mortuary Garlands
11. From Plasma to Embalming
12. Gurgling Prey
13. Birth Remains
14. Organic Excavation
15. Gurgling Prey
16. Oscillococcinum
17. Purulent Cold
18. Rotten Flesh

Putrid Offal is een vrij obscuur Frans grindcore/goregrind gezelschap dat in de vroege jaren '90 een tweetal demo's en drie splitbijdragen uitwierp, om in 1994 weer geruisloos te verdwijnen. En daar in beperkte kring een cultstatus aan over hield. In 2013 kwam de band weer bij elkaar om middels de single/EP Suffering (2014) weer een eerste teken van leven te geven.

Inmiddels zijn we aanbeland in 2015 en laten de Fransen weer luid en duidelijk van zich horen middels een dubbele CD aanval via Kaotoxin Records. Op dezelfde datum verschenen zowel een 'debuut-CD' Mature Necropsy, die eigenlijk niet meer is dan een verzameling nieuwe opnames van zo'n beetje alle oude nummers die de band ooit bij elkaar verzon; als ook een verzamelaar met datzelfde materiaal uit de jaren '90, maar dan geremasterd, Premature Necropsy. Beide schijfjes zijn onafhankelijk van elkaar verkrijgbaar, maar bij de eerste 'limited edition' van het nieuwe album krijg je de verzamelaar er gratis bij.

Hoewel Putrid Offal te boek staat als grindcore/goregrind-band zit er met dank aan invloeden uit de old school death nog aardig wat variatie in de muziek. Wanneer het tempo op z'n traagst gaat (en dat gebeurt gelukkig nog al eens) klinkt de muziek lekker spooky, en ontstaan zelfs heel voorzichtig doomdeath fragmentjes, zoals bijvoorbeeld Garrotting Way (zelfs voorzien van een stukje koorzang) en Mortuary Garlands laten horen. Natuurlijk zijn er ook welgemeende smerige uitbarstingen, waarbij met name de vocalen de term 'gore' wel duidelijk maken. Lekker onsmakelijk op z'n tijd. Luister maar eens naar Symptom bijvoorbeeld. In (het begin van) From Plasma to Embalming laat de band trouwens wel een (belangrijke?) invloed voor hun muziek horen; ik moet in elk geval erg aan Carcass denken.

De eerste negen nummers van Premature Necropsy zijn afkomstig van de split met het Zwitserse Exulceration van november 1991. Daar heeft dit album overigens ook zijn naam aan te danken, want die bijdrage van Putrid Offal (kant B van de plaat) heette Premature Necropsy. De nummers 10 tot en met 14 zijn vervolgens afkomstig van een verzamelaar uit 1992 waarop de band met een aantal nummers vertegenwoordigd was, waarna de laatste vier tracks worden gevormd door de allereerste demo van de band, Unformed van april 1991. Het verschil met de eerste disc is dus dat de nummers hier per oorspronkelijke release gerangschikt zijn.

Een aantal nummers komt dus meerder keren voorbij, sommige zelfs drie keer, waardoor je uiteindelijk onder de streep niet zo bijzonder veel nummers overhoudt. Vanwege de intense uitvoeringen zijn de verschillen, zeker voor een leek, dan ook marginaal, en zitten 'm vooral in het productionele aspect. Waarbij ik zelf de oude versies prefereer. Het enige 'echt nieuwe' materiaal zijn ironisch genoeg twee covers: Freddy Krueger van S.O.D. en Sane Men van Nerve. En juist daar vind ik de band niet op z'n sterkst. Doe mij die ouderwetse death/grind mix maar!

Fred Houriez - Bass

Franck Peiffer - Guitars, Vocals

Philippe Reinhalter - Guitars