Loading...

Queen Elephantine - Gorgon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-12-2019

Tracklist

01. Mars
02. Unbirth
03. To See Eyes
04. Mercury

Queen Elephantine is opgericht in 2006 in Hong Kong en momenteel gevestigd in Philadelphia, USA. Dit post-apocalyptische gezelschap verdiept zich in psychedelica, doom, sludge, stoner, drone, noise, free jazz en religieuze, rituele (heilige) muziek van over de hele wereld. Gorgon is hun zesde album, maar pas mijn kennismaking met deze act.

De muzikanten hebben een voorkeur om te putten uit de mythologie en het godendom als het gaat over themakeuze. Zo kan Gorgon verwijzen naar de Griekse Gorgonen: drie afgrijselijke zussen met slangen in plaats van haar, woeste ogen en slagtanden (die passen natuurlijk wel bij Queen Elephantine). Maar hun meest verschrikkelijke eigenschap was dat je werd versteend als je ze in de ogen aankeek. Medusa is de bekendste verschijningsvorm, en al vaak ten tonele gebracht binnen de heavy muziekscene.

De basis bestaat vaak uit logge, vervormde riffs, maar laat verder een arsenaal aan vervreemdende klanken horen. De experimentele muziek is een reis door hypnotiserende en stroperige grooves. Dissonante riffs trekken je langs een denkbeeldige droomwereld met een onaardse atmosfeer, geleid door de bezweringen van sardonische fakirs, die hun laatste preek ontrafelen voordat de kosmos ontbrandt. Hierbij laat deze act zich niet beperken door grenzen: deze gelden niet qua invloeden, zowel in geografisch, als puur muzikaal opzicht. Eventuele vergelijkingen met andere bands kan ik dan ook eigenlijk niet bedenken.

De muziek van deze band wordt dan ook maar nauwelijks in traditionele vorm gegoten. Gorgon telt weliswaar vier tracks, maar verwacht geen conventionele aanpak of indeling. Het beste is dan ook om je mee te laten voeren in de herhalende, mystieke en toch meeslepende klanken. Wanneer je eenmaal gegrepen bent is verzet verder zinloos, onderga de schijnbare kakofonie aan geluiden, en ervaar de kracht die er van uit gaat.

In de juiste mindset kan ik prima naar de muziek van Queen Elephantine luisteren. Ik sta open voor wat deze band te bieden heeft, vooral de zwaarte en donkerte ervan spreken me enorm aan. De impact is dan ook niet te missen. Liefhebbers van psychedelische stoner, sludge of post-varianten (in elk geval geen klassieke rock of metal!) mogen deze eigenzinnige band zeker eens gaan checken.

Indrayudh Shome - Guitar, Vocals

Nathanael Totushek - Drums

Camden Healy - Bass

Brett Zweiman - Guitar

Samer Ghadry - Vocals

Ian Sims - Vocals

Matthew Becker - Vocals, Percussion

Matthew Couto - Synthesizers

Srinivas Reddy - Tanpura