Loading...

Question - Doomed Passages

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-08-2014

Tracklist

01. Mournful Stench
02. Nefarious Conclusion
03. Grey Sorrow
04. Through The Vacuous River
05. Universal Path Of Disgrace
06. Devoured From Within
07. Sea Of Black
08. Bitter Gleam Of Inexistence
09. Departure

Question is een Mexicaanse death metalband die actief is sinds 2010. In 2012 verscheen een eerste demo, in juni van dit jaar opgevolgd door debuutalbum Doomed Passages. Er zitten volgens mij geen bekende muzikanten in deze band, die voor mij dan ook een onbeschreven blad is. Overigens een best bijzondere naam voor een band die in de extreme metal hoek zit.

Over naar de muziek dan maar, want die roept zeker geen vraagtekens op. Question speelt death metal van de oude school, zonder enige inmenging van hedendaagse invloeden. Rechttoe rechtaan, in tempo wisselend van doomend traag tot gevaarlijk nekspieren-beschadigend snel, met de gemene deler in het middentempo. Opvallend, en prettig, aspect vind ik het wat doffe geluid, waardoor het geheel authentiek old school klinkt. De herkenbare riffs zijn talrijk, en buitelen van genoegen over elkaar heen; de drummer weet aardig raad met tempowisselingen, de bas rommelt lekker door op maaghoogte, en de 'zang' - lees: putgrunt - klinkt al net zo vertrouwd.

Ik heb in eerste instantie even moeite om in het album te komen: de eerste paar tracks liggen op zich prima in het gehoor, maar ik vind de muziek vooral vrijblijvend overkomen. Niets opvallends, bijzonders of speciaals, 'gewoon' degelijke old school death. Het zowel lome en logge, als frivole instrumentale intermezzo Through The Vacuous River doorbreekt de ban enigszins, waarna het opvallend snelle begin van Universal Path Of Disgrace me goed wakker schudt.

Over het geheel klinkt het album lekker donker, smerig, zeker de langzaamste passages in de langere nummers (Bitter Gleam Of Inexistence!) zijn daar debet aan. Incantation is een naam die me zo af en toe te binnen schiet, verder natuurlijk de verwachte namen als Autopsy en Obituary. Hoe dan ook is kwaliteit gewaarborgd, want deze muzikanten weten van wanten. Het zijn juist die langere nummers waardoor Question net even wat anders klinkt, want hierdoor kan de band goed laten horen wat ze allemaal in huis hebben. Luister maar eens naar Devoured From Within of Sea Of Black, die stiekem wel wat technisch klinkende manoeuvres in de aanbieding hebben.

Doomed Passages is geen overrompelend album, maar wel doordacht, en blijkt na enkele luisterbeurten toch net wat minder voorspelbaar dan ik in eerste instantie dacht. Ik heb nog steeds het idee dat het tweede gedeelte van het album me het best bevalt; het begin blijft naar mijn idee een beetje plichtmatig. Uiteindelijk blijft er onder de streep zeker een dikke voldoende over. Gaat dit horen!

Marco - zang

Rodrigo González - gitaar

Héctor Sanchez - bas

Iván Sanchez - drums