Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Rebaelliun - Bringer Of War (The Last Stand)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-02-2018

Tracklist

01. War Cult Anthem
02. There Is No Horizon
03. The Last Stand
04. Ground Zero
05. Agonizing By My Hands
06. Bringer Of War
07. Kings Of The Unholy Blood
08. Day Of Suffering (Morbid Angel cover)

Na de wederopstanding van Rebaelliun in 2015 verscheen in 2016 het door mij behoorlijk positief gewaardeerde The Hell's Decrees, de derde full length van deze band. Om het momentum opnieuw op te pikken - de band lag immers tussen 2002 en 2015 uit elkaar - zou nieuw materiaal welkom zijn, en dus werd al even Bringer Of War (The Last Stand) als nieuwe release aangekondigd. Maar eigenlijk is dit stiekem gewoon een tussendoortje, want zo nieuw is het allemaal niet wat we hier voorgeschoteld krijgen. Beschouw het maar als een EP met vier nieuwe tracks, met als bonus de vier tracks van de EP Bringer Of War - oorspronkelijk uit 2000 - er bij.

Die vier nieuwe nummers - de eerste vier van deze EP - sluiten naadloos aan op het materiaal van The Hell's Decrees. We horen furieus felle en snelle death metal, in de snelste passages doorspekt met black-invloeden. De blastbeats vliegen je bij vlagen om de oren, zoals opener War Cult Anthem laat horen. Dankzij de gebezigde oorlogsthematiek krijg je niet alleen een spervuur aan blasts, riffs en woest blaffende vocalen om de oren, maar ook letterlijk een kogelregen, zoals de overgang tussen The Last Stand en Ground Zero laat horen. Leuk gedaan trouwens.

Het gaspedaal lijkt het favoriete instrument van het Braziliaanse viertal; slechts sporadisch, maar vaak net op tijd, wordt dat pedaal even los gelaten voor een midtempo groovend stukje. Want behalve woest maar gestructureerd gerag laat een nummer als War Cult Anthem ook horen dat Rebaelliun dat subtiele gevoel voor dynamiek ook beheerst. Het fijnste voorbeeld vind het lekkere log-groovende begin van Ground Zero; dat brengt me overigens bij de volgende observatie.

Naast de landgenoten van Krisiun haalde ik eerder ook Morbid Angel aan als vergelijking, die door Rebaelliun zelf wordt bevestigd middels hun coverversie van Day Of Suffering, oorspronkelijk van Blessed Are The Sick uit 1991. Daar moest ik dus aan denken tijdens Ground Zero, als is dat zeker niet het enige raakvlak. Juist de overgangen en tempowisselingen vind ik wel des Morbid Angel's klinken.

Ik vind het jammer dat de tracks van de oorspronkelijke EP Bringer Of War niet ook maar een klein beetje zijn opgepoetst. Het verschil in luisterervaring wordt op deze manier namelijk wel heel groot. In essentie is er qua muzikale insteek niet eens zo veel veranderd, maar nu hoor je pas goed wat een uitgekiende productie voor verschil kan maken. Naast het artwork had ook het geluid wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Desalniettemin is nog steeds goed te horen wat Rebaelliun in huis heeft; de vier nieuwe tracks laten horen dat de band absoluut op het goede pad zit!

Sandro Moreira - Drums

Fabiano Penna - Guitars

Lohy Fabiano - Vocals, Bass