Loading...

Replicant - Malignant Reality

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-09-2021

Tracklist

01. Caverns of Insipid Reflection
02. Relinquish The Self
03. Excess Womb
04. Death Curse
05. Coerced To Be
06. Rabid Future
07. Chassis Of Deceit
08. Dressed In Violence
09. Ektoskull
10. The Ubiquity Of Time

Replicant, opgericht in 2014 in New Jersey, debuteerde in 2018 met het album Negative Life. Na een paar singles / EP's is de band nu terug met hun tweede langspeler: Malignant Reality. Ik kende de band nog niet, mijn kennismaking kwam met de verschillende video's voorafgaand aan dit nieuwe album.

Het Amerikaanse trio speelt een soort van technisch onderlegde, dissonante, maar vet groovende death metal. Ze hebben hun eigen muzikale ideeën gedistilleerd tot een sonisch krachtig, visceraal en ronduit verwoestend album dat nadert tot muzikale perfectie. Dit is het geluid van death metal van nu - het is vooruitstrevend, passend dissonant, desondanks moeiteloos pakkend, semi-technisch, simpelweg explosief in zijn uitvoering.

Direct vanaf opener Caverns of Insipid Reflection grijpt Replicant je bij de edele delen, om pas bij de heerlijk uitgesponnen en uiterst atmosferische afsluiter The Ubiquity Of Time - De alomtegenwoordigheid van tijd, wat een goed gekozen titel ook! - weer stukje bij beetje los te laten. Vooral vanwege de slome dreiging - die vocalen ook! - vind ik dit echt een lekker nummer. Zo'n feest is het voor mij persoonlijk, qua smaak, niet constant, maar vooral de tragere nummers en fragmenten spreken me enorm aan. Juist de donkere sfeer komt dan het best tot uiting.

Er zijn meer dan genoeg tempo- en sfeerwisselingen die het album minstens interessant, en soms zelfs onvoorspelbaar houden, zonder het krachtige momentum te laten ontsporen. Het is zeldzaam om een album tegen te komen dat zo goed is afgerond, indruk maakt, en een blijvende indruk achterlaat. Replicant heeft met hun nieuwe album niet alleen de verwachtingen gewekt of zelfs overtroffen, maar heeft met Malignant Reality ook de lat hoog gelegd voor hedendaagse death metalbands.

Mike Gonçalves - Vocals, Bass, Guitars

Pete Lloyd - Guitars

James Applegate - Drums