Loading...

Reverend - A Gathering of Demons

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-11-2020

Tracklist

01. Massacre The Innocent
02. Down
03. Stealing My Mind
04. Legion
05. Lights Out [UFO cover]
06. Massacre the Innocent
07. Down
08. Stealing My Mind
09. Legion
10. Legion [live]
11. Start the Fire [live]

Reverend was (is?) een Amerikaanse metalband uit Seattle, Washington, USA. De band is ontstaan in het begin van 1989 toen zanger David Wayne Metal Church verliet. De meeste van de eerste bandleden werden gerekruteerd uit de power metal band uit Los Angeles Heretic - leuk weetje: Heretic's zanger Mike Howe zou later de zanger van Metal Church worden; mooi rond cirkeltje. Zanger David Wayne stierf helaas door complicaties als gevolg van een verkeersongeval in 2005.

Maar goed, even terug naar de geschiedenis van Reverend. De band debuteerde in 1989 direct met een zelfgetitelde EP, en bracht vervolgens in de loop van de korte periode 1989-1993 twee studioalbums, een live-EP en wat singles uit. Daarna viel de band - naar later bleek tijdelijk - uit elkaar. Zowel David's als Reverend's laatste wapenfeit en release waren de mini-cd A Gathering of Demons (Reverend) als ook Metal Church (wel een goedkope titel natuurlijk) een album dat Wayne onder precies die naam ook in 2001 uitbracht.

Vic Records komt nu met een heruitgave van A Gathering of Demons. Deze bevat een gloednieuwe remix van de vier tracks tellende mini-cd, plus - ter vergelijking - de originele mix uit 2001. Als extraatjes krijgen we nog een cover van de de UFO-klassieker Lights Out en twee live-tracks. Heel leuk daaraan vind ik het om de Metal Church-klassieker Start The Fire te horen. Al is de kwaliteit van deze live-opnamen eigenlijk beneden peil. Deze versie van Lights Out vind ik overigens heel goed gedaan (en deed me grappig genoeg denken aan Dublin Death Patrol, maar dat is weer een heel ander verhaal).

In muzikaal opzicht was Reverend zo'n behoorlijk typische Amerikaanse metalband die ergens tussen heavy metal en thrash in zat. Zeker met de kenmerkende piepend-schreeuwende vocalen in de snellere passages is de link met thrash snel gelegd. Maar de subtiel-technische insteek neigt toch echt meer naar US metal. Hoe dan ook vind ik deze opgepoetste versie van A Gathering of Demons een interessante herinnering aan een band die ik anders al lang weer vergeten zou zijn.

Chris Nelson - Guitars

John Stahlman - Bass

Todd Stotz - Drums

David Wayne - Vocals