Loading...

Ripsaw - 15 Skullbashing Years EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-06-2023

Tracklist

01. In Bloom
02. Disliked
03. Fuck You Nihilist
04. It’s a Dirty Job

De afgelopen jaren leken er wat pandemische dingen aan de hand te zijn, waardoor een aantal nieuw geschreven nummers ongebruikt dreigde achter te blijven. Aangezien Ripsaw nog steeds een vriendenclub is in hun huidige line-up, met ongeremd shreddende gitaristen, is besloten om die nieuwe dingen op te nemen. Met de gebruikelijke snelle drumfills, dwingende baspartijen en schreeuwende vocalen over de waanzin van deze boze wereld gingen de muzikanten enthousiast en vol energie de studio in! De 15 Skullbashing Years EP is een viering van de gekke tijden die ze samen doorbrengen, bezegeld in deze nieuw opgenomen EP.

Na optredens in ontelbare lokale pubs tot een hoogtepunt als Wacken Open Air, en verschillende aansprekende releases (de eerste promo in 2007, de live EP in 2008, debuutalbum Bulletgroove in 2011 en de EP Raise My Glass in 2018) presenteert Ripsaw hierbij twee frisse nieuwe tracks, en als eerbetoon aan de allereerste promo twee tracks daarvan opnieuw opgenomen, als een viering van het vijftienjarig bestaan.

Deze vier nummers leggen een link tussen het verleden en het heden. Aan de ene kant zijn er dus twee nieuwe nummers: In Bloom is klassieke thrash met een goed contrast tussen snelle en langzame ritmes, een goed refrein en flink wat power afkomstig van het technische werk van basgitaar en drums - Disliked is meer gestoeld op crossover-waarden, agressief, met pakkende riffs en leads.

Aan de andere kant zijn er de nieuwe versies van de oudste nummers van de band. Fuck You Nihilist is een woedend en massief thrash metal-nummer met duidelijke sporen van hardcore-elementen, terwijl It's a Dirty Job een meer solide thrashy geluidsmuur verbeeldt.

De thrash van Ripsaw doet nog het meest denken aan die van klassieke bands van de Amerikaanse oostkust, met invloeden van acts als Nuclear Assault, Overkill en Anthrax. Niet de verfijnde aanpak van die andere kust, maar de guurdere hardcore-versie dus. Energie, een lichtelijk chaotische touch (op een goede manier!) en bovenal spelplezier staan daarbij hoog in het vaandel. De muziek klinkt lekker organisch, waarbij de pluspunten van de old school aanpak goed naar voren komen, zonder dat de EP oubollig overkomt.

Peter Rovers - Vocals, Bass

Ruud Strijbosch - Guitars

Roel Schlijper - Guitars

Allan Gilissen - Drums