Loading...

Ritual - Valley Of The Kings

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-04-2021

Tracklist

01. Naisha
02. Kiss Of The Nile
03. Come To The Ritual
04. Gypsy
05. The Enchanted Princess
06. Burning
07. Winds Of Fire
08. Lady Night
09. Morning Star
10. Possessed
11. Never Look Back

Het Londense Ritual werd bekend tijdens de periode van de New Wave Of British Heavy Metal. Het debuutalbum van de band, getiteld Widow, kwam oorspronkelijk uit op Legend Records in 1983. Tegen de tijd dat het album werd bedacht, waren Re Bethe (gitaar, zang), Phil Mason (bas) en Rex Duval (drums) echter al tien jaar bezig. Het allereerste live optreden van de band vond plaats in september 1973 in The Café des Artistes vlak bij Fulham Road in Londen.

Tegenwoordig wordt Ritual (soms ook abusievelijk Widow genoemd, omdat hun debuutalbum geen bandlogo droeg, en alleen de albumtitel te zien was) vaak aangehaald als directe voorlopers van de occulte rockbeweging. Al vind ik zelf dat Ritual meer een heavy rockband was. Qua muziek kun je denken aan een soort van proto-doom, iets dat een zo'n beetje een kruising was tussen het zware en donkere van Black Sabbath, met de finesse van Deep Purple.

Toen Ritual in 1983 hun debuutalbum uitbracht, had de legendarische New Wave Of British Heavy Metal-beweging zijn hoogtepunt al bereikt. De band is prima te vergelijken met ook net-niet-NWOBHM-bands als Demon, Cloven Hoof of Pagan Altar. Niet echt metal, maar wel heerlijk onheilspellend, en stiekem toch met een tikje occult tintje, in elk geval qua sfeer. Traditionele riffs worden gecombineerd met beklijvende, atmosferische akoestische passages. Een vleugje epiek, hier en daar dromerige flarden

Dit is nog goed terug te horen op Valley Of The Kings, het tweede album van Ritual, dat tien(!) jaar na het debuut verscheen. En eigenlijk klinkt het album ook alsof het echt zou kunnen (en waarschijnlijk zou moeten) zijn uitgegeven in 1984. In 2009 heeft High Roller het album ook al eens opnieuw uitgebracht, toen slechts op vinyl. Nu is er dus een nieuwe heruitgave, met een nieuwe master, om het album alsnog weer verkrijgbaar te maken.

Ten opzichte van het oorspronkelijke album staat er op deze uitgave een nummer meer, dat is Come To The Ritual, het is een remake van een nummer van het debuutalbum. Er was ook nog een versie met daarop het nummer Children Of The Night, dat was de b-kant van de single Winds Of Fire.

Ik vraag me af hoe veel mensen Ritual / Widow nog kennen. Achteraf kun je stellen dat de band geen onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. En wanneer je de oubollige muziek nu hoort kun je je niet voorstellen dat hier echt serieuze interesse in was. De primitieve composities, de karige productie, de onvaste zang van bandopperhoofd Re Bethe, het zijn allemaal geen aanraders. En toch, ik mag hier graag naar luisteren. Ik kende Ritual eerlijk gezegd eigenlijk niet, maar qua atmosfeer en muzikale insteek waren er zo wel meer in die tijd, dat geluid en dat gevoel zijn voor mij aangenaam herkenbaar.

Re Bethe - Guitars, Vocals

Phil Mason - Bass

Rex Duval - Drums