Loading...

River Of Souls - The Well of Urd

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-10-2017

Tracklist

01. The Norn's Chant
02. Earthfather
03. Servitor
04. The Unbending One
05. Beneath The Well
06. SoilSorcerer

Nederland kent een rijke historie als het om doomy death of deathdoom metalbands gaat. Het nieuwe River Of Souls bekwaamt zich ook op dat vakgebied, en meldt zich aan het front met de eerste langspeler The Well of Urd. Zes nummers in zo'n vijftig minuten speeltijd om de luisteraar te overtuigen van de kwaliteiten van deze band.

Die kwaliteiten zijn er gelukkig zeker, en niet alleen omdat we hier muzikanten aantreffen die het klappen van de zweep kennen. De zware maar immer melodieuze doom metal laat weliswaar wat invloeden horen die we kunnen plaatsen in de vroege jaren '90 met de bekende (Britse) namen als voor de hand liggende voorbeelden. Maar River Of Souls heeft zeker meer te bieden dan dat. Ik hoor wel wat oudere Opeth terug in de muziek, maar ook 'gewone' Gothenburg melodeath a la At The Gates (zoals in de kortere tracks Earthfather en Beneath The Well bijvoorbeeld).

Dat daarnaast ook rechttoe rechtaan gedoomd kan worden laat de band horen met Servitor. Een in de basis sloom en log nummer dat aan aantrekkingskracht wint door de zeer melodieuze, maar intens verdrietig klinkende gitaarleads, de meer uptempo oprispingen, en de gitaarsolo's. River Of Souls biedt hier sowieso variatie en dynamiek genoeg om als meer dan 'slechts' eendimensionale doomband door het leven te gaan.

Van akoestische sfeerstukjes via trage melancholie en midtempo hoofdschudtempo's, tot opzwepend gebeuk, River Of Souls beheerst het allemaal. Dat bewijst de sfeervolle afsluiter Soilsorcerer. Maar ook opener The Norn's Chant en het langste nummer The Unbending One hebben echt van alles en nog wat te bieden aan de breed georiënteerde liefhebber van doom en death metal. Zelfs zeer ingetogen gedeeltes van The Unbending One klinken nog altijd onheilspellend. Het is dan ook de vrijwel constant aanwezige onderhuidse spanning die ik als grootste aantrekkingskracht van dit album beschouw.

Ik kom uiteindelijk tot de conclusie dat River Of Souls eigenlijk best eigenwijs musiceert. Vanuit verschillende invalshoeken wordt een eigen mix gekneed, die me op The Well of Urd best aanspreekt. Zeker de rauwere zangpartijen zijn nog best even wennen; net als de veelvuldig ratelende dubbele basdrums; want doom. Maar al met al maken deze ervaren muzikanten er een kloppend geheel van. En dat telt!

Bart de Greef – zang

Paul Beltman – gitaar, drums

Benjamin Hoogers – bas

Ingmar Otter – gitaar