Loading...

Rotting Kingdom - A Deeper Shade Of Sorrow

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-05-2020

Tracklist

01. Sculpted Into Life By The Hand Of Death
02. Barren Harvest
03. Decrepit Elegance
04. Absolute Ruin
05. The Antechambers Of Eternity
06. A Deeper Shade Of Sorrow

Rotting Kingdom is een death / doom metalband afkomstig uit Lexington, Kentucky, USA. A Deeper Shade Of Sorrow is hun eerste volledige album, maar ze brachten ook al een zelfgetitelde EP uit in 2017 - die mij onbekend is. Deze nieuwe langspeler is mijn kennismaking met Rotting Kingdom.

En dat blijkt een aangename. De band weet de wisselwerking tussen diverse elementen uitstekend uit te diepen. Grommende zware stukken, een tempoversnelling hier, een melodieuze passage daar, het komt in evenwichtige porties allemaal voorbij. Vier lange composities, een instrumentaal intermezzo (Decrepit Elegance) en een kort maar veelzeggend nummer (Absolute Ruin) passeren in ruim 38 minuten de revue. Niet te lang, zeker niet voor een album in dit genre, maar het is een krachtig statement.

Het geluid is hier wat grofkorrelig, rauw, ruig, maar dat mag de pret zeker niet drukken. De vocale aanpak sluit daar in elk geval goed bij aan, want deze onaardse putgrunt behoeft natuurlijk geen fijnzinnige productie. Ondanks de wat rauwe insteek komen de melodieuze gitaarlijnen nog altijd goed uit de verf, en bieden fraai tegenwicht ten opzichte van de schurende riffs en de stevige ritmesectie.

Alleen al opener Sculpted Into Life By The Hand Of Death laat goed de veelzijdigheid van Rotting Kingdom horen, zoals ik die al in de tweede alinea omschreef. Het atmosferische, licht ambient intermezzo Decrepit Elegance onderschrijft dat, waarna de band in Absolute Ruin helemaal losgaat met opgefokte tempo's en een bijna zwartgeblakerde insteek. Deze dynamiek doet het absoluut goed, en zorgt er voor dat de band niet in de valkuil van veel genre-genoten trapt: eentonigheid krijgt hier absoluut geen kans. Bovendien blijft de atmosfeer onverminderd aardedonker.

Met The Antechambers Of Eternity en A Deeper Shade Of Sorrow keert de band terug op de doomy schreden om het album in vertrouwde stijl af te sluiten. A Deeper Shade Of Sorrow vind ik een verrassend sterk album van een Amerikaanse underground-band. Niet opgesloten in een vastgeroest hokje, eigenwijs genoeg om het eigen pad te zoeken, maar dan wel met inzet van vertrouwd klinkende elementen. Aanrader!

Anton Escobar - Vocals

Clay Rice - Guitars

Kyle Keener - Guitars

Chuck McIntyre - Bass

Brandon Glancy - Drums