Loading...

Sabaton - The Great War

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-10-2019

Tracklist

01. The Future of Warfare
02. Seven Pillars of Wisdom
03. 82nd All the Way
04. The Attack of the Dead Men
05. Devil Dogs
06. The Red Baron
07. Great War
08. A Ghost in the Trenches
09. Fields of Verdun
10. The End of the War to End All Wars
11. In Flanders Fields

Wat kan ik nog over Sabaton vertellen dat niet al eerder gemeld is gedurende hun inmiddels indrukwekkende loopbaan? Daaraan parallel: kan Sabaton op hun negende album The Great War zelf nog iets toevoegen aan hun omvangrijke oeuvre? Dat waren zo'n beetje mijn voornaamste gedachten voor het beluisteren van dit album.

Er is veel hetzelfde gebleven bij Sabaton, al jaren. De spierballenmetal met catchy insteek, als ook de oorlogsthematiek met adequate historische insteek - The Great War gaat uiteraard over de eerste wereldoorlog. Wel is er een wijziging in de bezetting: Thobbe Englund is op gitaar vervangen door Tommy Johansson, maar ik durf op voorhand al wel de stelling aan dat dat aan het totaalplaatje niks zal veranderen. Wat me verder opvalt is dat - na een jarenlange aanwezigheid - deze keer Peter Tägtgren niet als producer vermeld is, alsmede dat in een andere studio is opgenomen vergeleken met voorgaande albums.

Zo lang oudgedienden Brodén en Sundström de (muzikale, compositorisch, thematische) scepter blijven zwaaien zal Sabaton altijd herkenbaar als Sabaton klinken. Verschillen tussen de diverse albums zijn minimaal waar te nemen, en betreft vaak slechts details. Bombast, heroïek, gelikt gitaarwerk, glad toetsenwerk, stoerdoenerij en catchy refreintjes gaan hand in hand in de wereld van Sabaton. En eerlijk is eerlijk: het gros van het publiek zou teleurgesteld zijn als dat niet zo was.

De compacte, herkenbare nummers glijden uiteraard weer gemakkelijk naar binnen. De ene tracks is wat sterker als een ander, ik vind ze hier echt niet allemaal even goed. Zo probeert de band het met The Red Baron net even anders te doen met de toevoeging van een jaren '70 orgeltje, maar dat zorgt er bij mij alleen maar voor dat ik alleen nog Uriah Heep kan horen. Ook Devil Dogs en Fields Of Verdun vind ik maar matige, vooral veel te simpele tracks.

Beter zijn opener The Future of Warfare (met gastzang van Floor Jansen), Seven Pillars of Wisdom en The End of the War to End All Wars; dan heb je de echte hoogtepunten denk ik wel gehad. De fans zullen het vast niet met me eens zijn, maar ik vind dat Sabaton opnieuw in herhaling valt, en daarmee weinig toevoegt aan hun eigen werk. Kwaliteit is zeker gegarandeerd, net als voorspelbaarheid. Leuk om eens gehoord te hebben, maar dan ook niet meer dan dat. Ik verwacht ook niet dat Sabaton met hun negende studio-plaat nog nieuwe zieltjes gaat winnen.

Joakim Brodén - zang, toetsen

Pär Sundström - bas, zang

Chris Rörland - gitaar, zang

Hannes van Dahl - drums, zang

Tommy Johansson - gitaar, zang