Loading...

Sabhankra - From The Frozen Mountains

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-12-2018

Tracklist

01. Crushed Under The Firsts Of The New Reign
02. They Are Everywhere
03. My Thirst For Blood
04. It Burns
05. The Last To Stand
06. From The Frozen Mountains

En weer een band waar ik nog nooit van gehoord had, maar die toch al bijna twintig jaar bestaat. Sabhankra is afkomstig uit Turkije en bracht met From The Frozen Mountains begin dit jaar hun vierde album uit. Van hun verleden weet ik dus niks, ik richt me puur op dit album.

Deze bevat zes tracks met een gezamenlijke speelduur van 41 minuten. Wat de band ons voorschotelt is een mix van (vooral) black, thrash en death metal met lichte folk-invloeden. Dat klinkt als een extreem mengsel, maar eigenlijk is de metal voor 'extreme' begrippen best melodieus. Vooral de leadgitaar is daar verantwoordelijk voor. Het meest voorkomende subgenre zou ik toch omschrijven als melodieuze black.

Wanneer albumopener Crushed Under The Firsts Of The New Reign losbarst met ziedende riffs, gekrijs en blasts denk ik in eerste instantie met een pure old school black metalband van doen te hebben. Die krijs blijft (helaas) maar gaandeweg het album vordert, komen ook death- en thrash-invloeden voorbij (They Are Everywhere). Afgezien van de wat eentonige vocalen komt er in muzikaal opzicht in elk geval wel voldoende afwisseling voorbij. Al had wat mij betreft het aantal en/of de lengte van de blastbeats wel iets minder gemogen.

In mijn beleving zijn langere tracks als It Burns en The Last To Stand het meest interessant, omdat daar het meeste in gebeurt, en er op z'n tijd ook gas wordt terug genomen. Hoewel de meer sfeervolle langzamere passages het meeste gevoel en sfeer laten horen hebben ze wel als nadeel dat ze in mijn beleving iets te veel in herhaling vallen. Vooral The Last To Stand heeft daar wel wat last van.

Ik weet het, ik ben lastig tevreden te stellen, maar je moet tegenwoordig als metalband van goede huize komen om op te vallen of uit te blinken in de overvolle zee aan releases. Hoewel de muzikanten van Sabhankra eigenlijk niks verkeerd doen kom ik niet verder dan het predicaat degelijk. From The Frozen Mountains luistert - mede door de melodieuze aanpak, de gedegen kwaliteit en een kraakheldere productie - lekker weg, maar brengt mij niet op het puntje van mijn stoel. Ik heb dit soort verhalende en atmosferische melo-black al zo veel gehoord dat dit album er niet relevant bovenuit steekt.

Süha Kozbey - Guitars

Savaş Sungur - Vocals, Guitars

Gürkan Yücel - Bass

Rıdvan Başoğlu - Drums