Loading...

Sadotank - Hammer Of Hell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-01-2020

Tracklist

01. Insane Supremacy
02. Raped By Demons
03. Hammer Of Hell
04. Imperial Apocalypse (bonus)
05. Black Thrash Assault (bonus)
06. Third Reich Antichrist (bonus)
07. Metal Messiah (bonus)

Sadotank uit Friesland loopt al wat jaartjes mee in de vaderlandse extreme metalscene, maar is nog niet heel fanatiek geweest met hun releases in de loop der jaren. Alcoholic Hellnoise was het debuutalbum in 2007, opgevolgd door Black Thrash Assault in 2014. Beide albumtitels laten aan duidelijkheid niets te wensen over hoe de band zelf hun muziek benadert. Ik ben de band volgens mij wel eens tegen gekomen op een podium, maar een herinnering heb ik daar niet echt aan. 2020 begint met een nieuwe release van Sadotank in de vorm van EP Hammer Of Hell.

Hierop horen we eerst drie nieuwe nummers, gevolgd door vier tracks van het album uit 2014, bij wijze van bonus. Dat is wat mij betreft wel welkom, zodat ik net wat uitgebreider met deze band kan kennismaken. Na een eerste snelle beluistering vind ik de ziedende zwartgeblakerde thrash van Sadotank best lekker klinken. Zeker bij die eerste drie nummers moet ik eigenlijk wel een beetje denken aan de stijl van Inquisitor (vooral opener Insane Supremacy) en die band heb ik hoog zitten. Met deze eerste track heeft de band me meteen goed en stevig bij de spreekwoordelijke kloten, en ik durf mezelf echt niet los te trekken.

Ook Sadotank leeft zich uit in korte, felle razendsnelle nummers. Blasts en hypersnelle riffs vliegen je om de oren, de basgitaar laat zich ook niet onbetuigd en tovert bij momenten heerlijke grooves voor, terwijl fraaie, melodieuze gitaarleads (vooral in titelnummer Hammer Of Hell) en de bij vlagen voorbij komende knetterende solo's zorgen voor een stukje houvast. De zang is van dik hout zaagt men planken: een woeste oer-krijs die het blasfemische karakter goed ondersteunt. Wars van moderniteiten raast het vijftal door de nummers heen, slecht te stoppen door een sporadische break of tempowisseling, om uiteindelijk weer door te schakelen naar de hoogste versnelling. Standje speed zeg maar gerust.

Dit is echt voer voor old school metalfans, deze gestructureerde herrie en chaos is aan mij wel besteed. Met zowel de sloophamer (alles moet kapot) als een stevige biervoorraad (ook het fust mag figuurlijk stuk geslagen worden) paraat is het goed toeven met Sadotank. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel onder de indruk ben van de agressie en de power die deze muziek uitstraalt. Pure, nietsontziende extreme metal zoals het ooit bedoeld is, muziek (en teksten) om te shockeren, al doet het dat anno 2020 natuurlijk niet echt meer. Retestrak en moddervet, ik mag dit wel. Proost!

Marcel de Bruin "Striid" - basgitaar

Lieuwe Pietersen "Lee Hell" - gitaar

Joris "Joey Sado" - zang

Mark van der Hoek "Kriich" - drums

Peter de Bruin "Sadopater" - gitaar