Loading...

Sammath - Across The Rhine Is Only Death

Gepost in Reviews door Edwynn op 30-12-2019

Tracklist

01. Savagery
02. All Lay Dead In The Slit Trenches Of Calcar
03. Battletorn
04. Ferocious Mortar Fire
05. Totenhügel
06. Blood Ridden Fields
07. Bitter Fighting Amongst The Dead
08. Across The Rhine Is Only Death

Het is dit jaar alweer twintig jaar geleden dat Sammath middels Strijd hun debuutalbum op het argeloze gepeupel afschoot. Twintig jaar op eigenzinnige wijze dood en verderf zaaien. Dat is waar deze Nederlandse trots goed in is. Across The Rhine Is Only Death is hoe men hun meest recente album gedoopt heeft. En het is weer oorlog, verwoesting en doodslag wat de klok slaat.

Sammath is natuurlijk niet de enige band die de geschiedenisboekjes induikt om van daaruit de meest gruwelijke oorlogsverhalen op te diepen. Maar het is er wel één die de uitzichtloosheid van het moorden treffend in zowel klank als geschrift weet te vatten. Want als het album eenmaal van start is, is het moeilijk om in één luisterbeurt de scherven bij elkaar te vinden.

Natuurlijk bestaat de hoofdmoot uit vrij directe black metal. Het zijn de aanvullingen uit de thrash en punkwereld die aan het totaalgeluid een aparte, ietwat onaangename draai geven. Onaangenaam blijkt in dit geval het compliment. Want Sammath komt natuurlijk niet uit hun diep in de grond begraven bunker om enkele carnavalskrakers ten gehore te brengen. Nee, het is een keer naar de oppervlakte voor een nietsontziende blitzkrieg en om daarna iedereen verward en gedesoriënteerd achter te laten.

Kenners weten meteen dat dit een beetje de Marduktactiek is. En daarmee laat Sammath zich best vergelijken. Maar die verwrongen zang en dat druk ratelende drumgeluid voert de gedachten af en toe ook wel naar Absu ten tijde van Third Storm Of Cynthraul. Of terug naar de stokoude Kreator, zo je wilt.

Het materiaal is snel, bikkelhard en gemeen. Across The Rhine Is Only Death laat geen moment over om op adem te komen. Het lijkt een uitputtingsslag maar na een tijdje ontdekt je dat de geluidsmuur vol interessante wendinkjes zit. Slimme riffs, geweldig drumwerk en de al eerder vermelde, ietwat aparte vocalen. Als eerste overtuigt de desolate oorlogssfeer. Daarna volgt de rest snel. Sammath brengt met Across The Rhine een bikkelhard album dat voor de doorzetter zeker interessant zal zijn.

Jan Kruitwagen - Guitars, Vocals

Ruud Nillesen - Bass

Wim van der Valk - Drums