Loading...

Sammath - Godless Arrogance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-02-2014

Tracklist

01. Shot In Mass
02. Fear Upon Them
03. Godless
04. Thrive In Arrogance
05. This World Must Burn (Hammer Of Supremacy)
06. Through Filth And The Remains Of Man
07. Death (Hunt Them Down)
08. Nineteen Corpses Hang In The Mist

Jan Kruitwagen klinkt nou niet bepaald als een stoere black metal artiest. Toch is deze Nederlander al sinds 1994 de motor achter de black metal band Sammath. De band heeft vooralsnog altijd in de underground gebivakkeerd, en zou je bijna een goed bewaard geheim kunnen noemen. Daar zou wel eens verandering in kunnen komen met het vijfde album Godless Arrogance, waarmee de band debuteert op het eveneens Nederlandse label Hammerheart.

Op dit album horen we pure, goudeerlijke, smerige black metal, zoals de Onheilige zelve het waarschijnlijk ooit bedoeld heeft. Invloeden zijn er van de oudschoolse Scandinavische helden (Burzum, Mayhem, Marduk), naast wat vleugjes death en thrash. Vanaf opener Shot In Mass is het meteen blastbeat na dubbele bass ratel, en over elkaar heen buitelende riffs dat de klok slaat. Je mag als luisteraar best enigszins getraind zijn om deze stoomwals aan overrompelende black metal stukken op je in te laten werken, een rustpauze is er niet bij. Nou ja, op een enkele uitzondering na dan, zoals halverwege het tweede nummer Fear Upon Them of Through Filth And The Remains Of Man; sowieso twee van de fijnere nummers op dit album (samen met bijvoorbeeld Thrive In Arrogance).

De zang, of beter gezegd zieke krijs, van Jan Kruitwagen past perfect bij deze muziek: hij levert precies die ijzingwekkend koude vocalen, lekker een beetje verstopt in de geluidsmix, die deze evil black metal zo sieren. Het tempo is dus overwegend hoog, en de sfeer natuurlijk uitermate duister. Melodie lijkt hier bijna een vies woord, en is op een enkele minieme uitzondering na (Godless een beetje) dan ook nauwelijks te horen. Dat stoort hier desondanks niet, juist die old school ijzige sfeer is gebaat bij de energieke en strakke uitvoering.

Godless Arrogance is een ruim 36 minuten durende brok ellende, verpakt in vurig gespeelde black metal. Dood en verderf, oorlog, de duivel, satanisme; die typisch donkere sfeer weet Sammath uitstekend neer te zetten. Waarbij de heldere productie van deze voortrazende brok agressie een pre is. Goddeloze arrogantie!

Jan Kruitwagen - Guitars, Bass, Vocals

Koos Bos - Drums

Ruud Nillesen - Bass