Loading...

Sanguine Glacialis - Maladaptive Daydreaming

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-09-2023

Tracklist

01. Welcome
02. Immuration
03. Malevolent Creativity
04. Ars Moriendi
05. Resilience
06. Cauchemort
07. Rêveries Obsessives
08. Paracusia
09. Inadaptatio
10. Burst in Flames
11. Resignation

Sanguine Glacialis (in het Latijn zou ik dat herleiden tot ijskoud bloed) is een band die melodieuze death metal vermengd met gothic en symfonische elementen. Afkomstig uit Montreal, Canada, opgericht in 2010, is Maladaptive Daydreaming (onaangepast dagdromen) hun derde album. De band is oorspronkelijk ontstaan als samenwerking tussen een groepje muziek-studenten, die al hun metal-invloeden op een hoop gooide om daar een amalgaam van te smelten.

Dat is dan ook terug te horen in de muziek,die naast genoemde elementen ook de nodige proggy trekjes laat horen. Soms zelfs tot een jazzy vibe aan toe, zoals het met een saxofoon opgesierde Ars Moriendi laat horen. Opener Welcome combineert piano- en symfonische elementen met zowel cleane als rauwe vocalen, waarbij die laatste een echte bite hebben. Vrouwelijke cleans (tot opera-achtig aan toe, zoals in Immuration) en mannelijke grunts en growls wisselen elkaar af, waardoor een interessante luisterervaring ontstaat.

Vanwege het opera- en symfonische karakter moet ik ter vergelijking behoorlijk aan Therion denken, zonder Sanguine Glacialis een kopie te noemen hoor. Ik vind de stijl redelijk overeenkomstig, waarbij deze Canadezen nadrukkelijk wel meer richting melodeath gaan. De muziek is wel behoorlijk druk, er gebeurt erg veel, maar meermaals luisteren maakt veel duidelijk. Het album gaat wat mij betreft ook echt veel meer leven wanneer een en ander beter te doorgronden is.

Het rustige intro van Cauchemort (dit nummer wordt volledig in het Frans gezongen) is dan ook heel even een welkome adempauze. Maar niet voor lang, wat verwacht je anders van een nummer met de titel nachtmerrie. Enorm sfeervol; sprookjesachtig dankzij het overvloedige toetsenwerk en de Franse taal, maar juist weer duister dankzij de indringend grauwende vocalen en het beestachtige drumwerk. Rêveries Obsessives (obsessieve overpeinzingen) is een kort instrumentaal nummer dat donker en humeurig is en de toon zet voor de laatste vier nummers.

Paracusia opent met een indringende pianopassage. Wat volgt is misschien wel het beste en meest gevarieerde nummer van deze plaat. De wisselwerking tussen furieuze metal-passages en symfonische elementen is zo goed uitgewerkt dat daadwerkelijk een serieuze spanning wordt opgebouwd. Daarna volgen met Inadaptatio en afsluiter Resignation nog twee nummers in het Frans. Ik vind dat toch voor extra sfeer zorgen op een of andere manier. Daartussen begint Burst In Flames met een ingetogen stukje zang, om vervolgens juist niet in vlammen uit te barsten, maar bedachtzaam op te bouwen naar een monster van bombast.

Ik zou Maladaptive Daydreaming vooral willen omschrijven als een rijk album. Niet vast gepind op een bepaalde stijl weet de muziek de luisteraar vrijwel constant te boeien. Ik hoorde eerder ooit pas 1 track van deze band (de video voor Kraken van Hadopelagic uit 2018, die in 2021 verscheen) en heb me er verder nooit in verdiept. Voor mij is dit album dus een enorme verrassing, en een hele positieve durf ik wel te zeggen!

Alexandre Lépine - Guitars

Maude Théberge - Vocals, Keyboards

Marc Gervais - Bass, Vocals

Jonathan Fontaine - Guitars

Jérémy Racine - Drums