Loading...

Satan - Early Rituals

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-09-2020

Tracklist

01. Kiss Of Death
02. Heads Will Roll
03. Oppression
04. The Executioner
05. Into The Fire - Trial By Fire
06. Blades Of Steel
07. No Turning Back
08. Break Free
09. Pull The Trigger
10. The Ritual
11. Key To Oblivion
12. Hear Evil See Evil Speak Evil
13. Fuck You
14. The Ice Man

Zelden zal de keuze voor een bandnaam, en de herhaaldelijke wijziging ervan, zo'n invloed op de carrière van een band hebben gehad als in het geval van Satan. Als een van de exponenten van de NWOBHM leek er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. Aangezien al eerder is gebleken dat ik dol ben op geschiedenislesjes, zeker waar het een band betreft die ik zelf 'vroeger' te gek vond, volgt er hier weer een hoofdstuk uit de serie 'opa vertelt'. Het gaat me hierbij vooral om de geschiedenis en de nostalgische waarde; ook al is de band nog altijd actief.

Newcastle (UK), februari 1980. De gitaristen Russ Tippins en Steve Ramsey en bassist Graeme English besluiten in de stroom van de opkomende Britse heavy metal een bandje te beginnen, en noemen het geheel onschuldig Satan. Drummers en zangers blijken in eerste instantie niet zo honkvast - op zo'n beetje elke release zie je op deze posities een nieuwe naam - desondanks weet de band toch wat materiaal vast te leggen en zelfs een platendeal te bemachtigen bij het Nederlandse (met terugwerkende kracht legendarische) Roadrunner. Resultaat: album Court In The Act verschijnt in 1983, een album dat, wederom met terugwerkende kracht, door liefhebbers een ware cult-status wordt toebedeeld.

De ironie wil dat op dat moment de NWOBHM eigenlijk alweer zo'n beetje over het hoogtepunt heen is, en het zwalken van Satan begint bij dit eerste 'hoogtepunt'. Er wordt van zanger gewisseld, er komt er eentje die niet wil zingen in een band die Satan heet, zodat de naam wordt veranderd naar Blind Fury. Na een enkel album (Out Of Reach, 1985) eindigt die samenwerking alweer, zodat met de toetreding van zanger Michael Jackson, echt waar, de naam Satan in ere wordt hersteld. Met deze man achter de microfoon worden twee uitstekende producties afgeleverd: EP Into The Future (1986) en LP Suspended Sentence (1987). Daarna wordt de naam gewijzigd in Pariah, en lijkt het tijdperk Satan definitief ten einde. Lijkt, want in 2011 keert Satan onder die naam weer terug in de scene.

Maar daar ga ik het hier niet over hebben, ik wil even terug naar het begin van het verhaal, terug in de tijd. Later deze maand komt nota bene het Franse Listenable Records met Early Rituals, een compilatie van drie demo's die Satan in de beginjaren uitbracht: The First Demo (1981), Into the Fire (1982) en Dirt Demo '86. Natuurlijk staan daar diverse nummers op die later nog reguliere releases hebben gehaald, en ook nog lang op de live setlist hebben geprijkt.

In muzikaal opzicht staan daar ook zeker tracks tussen die de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan, en lijkt het er achteraf op dat Satan op sommige momenten z'n tijd misschien wel vooruit is geweest. Productietechnisch gezien is het materiaal (zeker die van de demo Into The Fire) wel degelijk zwaar achterhaald, maar dat lijkt me niet meer dan logisch; daar moet je echt even doorheen luisteren.

Mij doet deze compilatie vooral denken aan mijn eigen opgroeien met heavy metal in de jaren '80, die met net zoveel horten en stoten ging als de loopbaan van Satan. Ik vind het echt leuk om een aantal van deze nummers weer eens te horen, en zelfs 'nieuwe' te ontdekken - regulier plaatwerk van Satan heb ik wel, maar ik ken echt niet alle tracks van deze compilatie. Early Rituals is dus vooral een heerlijke trip naar vroeger!

Steve Ramsey - Guitars

Russ Tippins - Guitars

Graeme English - Bass

Trevor Robinson - Vocals (tracks 1-4)

Andy Reed - Drums (tracks 1-4)

Ian Swift - Vocals (tracks 5-10)

Ian McCormack - Drums (tracks 5-10)

Michael Jackson - Vocals (tracks 11-14)

Sean Taylor - Drums (tracks 11-14)