Loading...

Satan's Fall - Final Day

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-01-2021

Tracklist

1. Forever Blind
2. Madness (Finds a Way)
3. They Come Alive
4. Retribution
5. Juggernaut
6. There Will be Blood
7. The Flamekeeper
8. Final Day

Ik werd gewezen op Satan's Fall naar aanleiding van het album Past Of dat in april 2020 verscheen. Ik heb die promo toen iets te lang laten liggen, omdat ik twijfelde om deze te bespreken. Dit betreft een compilatie van het materiaal (demo, single, EP) dat deze band sinds het ontstaan in 2015 had uitgebracht. Die release bleek ook al snel niet meer actueel, want in december verscheen de eerste langspeler Final Day. Dus ik dacht, laat ik me daar dan maar op concentreren.

Satan's Fall komt uit Finland en beoefent de edele sport van de old school heavy metal met regelmatig terugkerende, voorzichtige thrash / speed-invloeden. Zo doet de eerste riff van opener Forever Blind me een beetje denken aan Fight Fire With Fire van Metallica. Maar Satan's Fall laat ook heel andere invloeden horen, naast de verwachte en overduidelijke Iron Maiden / NWOBHM, zoals They Come Alive en Juggernaut.

Zo hebben soms de snelheid en de spetterende gitaarsolo's de air van meer hedendaagse power metal, zoals in Madness (Finds a Way). Grappig genoeg hink ik bij het begin van Retribution op twee gedachten qua invloeden: ik hoor in de eerste gitaarlijn het 'mechanische' van ZZ Top ten tijde van Eliminator (1983), maar ook het catchy aspect van een band als Ghost. En inderdaad, dat heeft allebei niks met old school heavy metal te maken. Gaandeweg het nummer gaat het wel degelijk die kant weer op; dit is dus echt een heel aparte track!

Het midtempo The Flamekeeper heeft een traditioneel whoo hoo hoo meezingrefreintje dat het live ongetwijfeld goed zal doen. Waarna met titelnummer en afsluiter Final Day het best tot het laatst bewaard is. Deze oerdegelijke heavy metal mag ook anno 2021 nog schaamteloos gehoord worden. Old school adepten slaan hun slag!

Joni Petander - Bass

Tomi Mäenpää - Guitars

Ville Aatsinki - Drums

Lassi Tiainen - Guitars

Miika Kokko - Vocals