Loading...

Saxon - Wheels Of Steel (re-issue)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-03-2018

Tracklist

CD 1:
01. Motorcycle Man
02. Stand Up And Be Counted
03. 747 (Strangers In The Night)
04. Wheels Of Steel
05. Freeway Mad
06. See The Light Coming
07. Street Fighting Gang
08. Suzie Hold On
09. Machine Gun
CD 2:
01. Suzie Hold On (1980 demo rehearsals)
02. Wheels Of Steel (1980 demo rehearsals)
03. Stallions Of The Highway (Live B-side)
04. Motorcycle Man (Live at Donington 1980)
05. Freeway Mad (Live at Donington 1980)
06. Wheels Of Steel (Live at Donington 1980)
07. 747 (Strangers In The Night) (Live at Donington 1980)
08. Machine Gun (Live at Donington 1980)

Op 30 maart zal BMG de eerste drie albums van het legendarische metal-instituut Saxon opnieuw uitbrengen, op CD en LP. Beide versies bevatten de originele teksten, zeldzame foto's en memorabilia. De CD's verschijnen als 24 pagina mediaboek en bevatten veel bonus tracks en het vinyl op gekleurd splatter / swirl vinyl. Deze gelegenheid neem ik graag te baat om één van mijn favoriete bands van vroeger hier eens in het zonnetje te zetten.

Ik maakte zelf - vrij toevallig eigenlijk, ik kreeg het album voor m'n verjaardag - kennis met Saxon met Denim And Leather, oorspronkelijk uit 1981, en inderdaad het vierde album van de band, dat dus - helaas voor mij - niet in deze re-release-ronde is meegenomen. Al heb ik wel begrepen dat er nog meer oude albums opnieuw uitgebracht gaan worden. Ik was nog maar een jonge puber, en het betekende voor mij mede de eerste voorzichtige schreden op het muzikale pad dat zou leiden naar een leven als metalfan. Uiteraard zou ik kort daarna ook de voorgaande albums ontdekken, als ook de eerste albums van die andere NWOBHM-grootheid Iron Maiden. Ik luisterde wel al naar de hardrockbands uit de jaren '70, maar dit was toch wel ff andere koek.

Het gelijknamige debuutalbum van Saxon werd oorspronkelijk uitgebracht op 21 mei 1979 en laat de band horen in hun kinderschoenen, nog zoekende naar een eigen geluid. Hierop was nog niet echt sprake van wat later heavy metal zou gaan worden, maar de eerste contouren waren al wel degelijk waar te nemen. Dat zou later leiden tot de albums die tot de echte klassiekers Wheels Of Steel en Strong Arm Of The Law gerekend mogen worden. Samen met 'die andere band' mag Saxon dan ook beschouwd worden als de absolute sterren van de NWOBHM.

Het tweede album Wheels Of Steel kwam oorspronkelijk uit in 1980 en bracht de band op weg naar de top van de metalscene met een gouden album in het Verenigd Koninkrijk en twee top 20 singles in de vorm van 747 (Strangers In The Night) en Wheels Of Steel en zijn nog altijd live favorieten. Wheels Of Steel is een absolute heavy metal klassieker, en is zeker achteraf te beschouwen als één van de genre-bepalende releases. Op de CD-versie staan een aantal zeldzame demo-versies en een paar live-tracks van het befaamde Monsters of Rock festival.

747 (Strangers In The Night) en titelnummer Wheels Of Steel zijn zeker de bekendste nummers van het album, maar ook tracks als opener Motorcycle Man (met z'n archetypische intro) en afsluiter Machine Gun zijn voor mij niet meer weg te denken uit het oeuvre van de band. Sowieso luistert het album voor mij nog altijd verdomd lekker weg, dit is muziek die mij nooit zal gaan vervelen verwacht ik. Een feest der herkenning is inderdaad een cliché, maar ja, het is wat het is. Het is niet zo dat ik albums uit de jaren '80 nog zo vaak terug luister, maar op het moment dat ik deze vroege metal voorbij hoor komen heb ik vaak weer dat gevoel van de eerste beluisteringen; een onbetaalbare ervaring!

Strong Arm Of The Law kwam ook uit in 1980, slechts zes maanden na Wheels Of Steel om zo maximaal te kunnen profiteren van het beginnende succes. Net als de voorganger is dit een heavy metal klassieker geworden en veel van de nummers op dit album zijn tot op de dag van vandaag live favorieten, bijna 40 jaar na de oorspronkelijke release. De CD versie bevat een BBC sessie, een paar remixen en vroege demo's. Ik kijk al uit naar de volgende ronde re-releases, en zal daarbij zeker Denim And Leather aangrijpen om dit verhaal een vervolg te geven.

Biff Byford - Vocals

Graham Oliver - Guitars

Pete Gill - Drums

Paul Quinn - Guitars

Steve Dawson - Bass