Loading...

Scarred - Gaia - Medea

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-06-2013

Tracklist

01. Gaia
02. Cinder
03. The Great Pan(dem)ic
04. Psychogenesis
05. Low
06. Mosaic
07. Idiosyncrasy
08. The Knot
09. Empire of Dirt
10. Medea

Ook het 'nietige' Luxemburg blijkt heden ten dage vruchtbare grond voor stevige metal(bands). Scarred is daar een goed voorbeeld van. Deze moderne groove / thrash / death metal band is al een jaar of tien bezig, en kwam onlangs via Klonosphere Records met het tweede album Gaia – Medea. Eerder bracht de band in eigen beheer New Filth Order (2009) uit, dat (waarschijnlijk niet alleen) mij volkomen ontgaan is. Ooit begon Scarred als thrashband, demo Inner Scars uit 2004 laat wat dat aangaat weinig te raden over, tegenwoordig is het vooral melodische death wat de klok slaat.

Er zijn wel wat links met Nederland te vinden met Scarred. De band heeft al hier gespeeld, en was ooit betrokken bij een soort van uitwisselings-idee met (een) Nederlandse band(s). De belangrijkste connectie betreft echter Jochem Jacobs, Textures-muzikant en veelgevraagd technicus voor uiteenlopende metalen bands en projecten. Hij is dan ook verantwoordelijk voor mix en mastering van het album Gaia – Medea. Muzikale overeenkomsten zijn echter slechts toevallig aanwezig wat mij betreft.

Een vergelijking die mij eerder in het oor springt is het Franse Gojira. Qua ritmiek, en die vergelijking is er dan wel met Textures, weet Scarred de gebaande paden af en toe te omzeilen en komt met afwijkende en opvallende tempo's. Dat dit gepaard gaat met strak uitgevoerd spel is een noodzaak, die de Luxemburgers echter prima beheersen. Zoals opener Gaia laat horen zit er behoorlijk wat melodie in de harde muziek, en ook lekker groovende stukken. Deze gaan moeiteloos hand in hand met stampend drumwerk en log en laag gitaarspel.

Zo is Cinder bijvoorbeeld zo strak dat het wel bijna industrial metal lijkt. Een leuke vreemde eend in de bijt is het nummer The Knot, wat een beetje klinkt als happy death metal. Voor de rest is het toch vooral Gojira dat me met regelmaat door het hoofd spookt. Eigenlijk valt er weinig te vertellen over Scarred dat niet al over zovelen in het melodeath genre gezegd is. De band staat z'n mannetje qua songwriting en precieze uitvoering van de retestrakke muziek. Maar of dat op zichzelf genoeg is om op te vallen in de internationale zee van releases is nog maar de vraag. Luxemburg heeft in elk geval wel een band om trots op te zijn.

Laurent Kessel - Drums

Jeff Jonas - Bass

Diogo Bastos - Guitar, Vocals

Bertrand Pinna - Guitar

Sacha Breuer - Vocals