Loading...

Schavot - Galgenbrok

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-10-2021

Tracklist

01. Tussen Muren
02. Galgenbult
03. Witte Juffer
04. Helleveeg
05. Moerasland
06. Droglicht
07. Jammerklacht
08. Rooftocht

Schavot is een splinternieuw project van bezig baasje Floris Velthuis. Niet alleen bestiert hij in z'n eentje deze nieuwe 'band', dat doet hij ook met Meslamtaea en Annwfyn. Daarnaast is hij ook nog actief in Sagenland - dat is een duo - en is hij de drummer van Asgrauw. De gemene deler, u ziet het al, dat is black metal; dat geldt ook voor Schavot. Galgenbrok is het eerste wapenfeit.

In zo'n 35 minuten worden er acht nummers doorheen gejaagd, allemaal compact, zonder uitschieters in de speelduur. De muziek ademt de koude sfeer van de jaren ’90 Scandinavische black metal - de tweede golf - aldus wordt er dan zo af en toe een heerlijk atmosferisch element aan toegevoegd voor een extra laagje, en ook aangename afwisseling. Flarden vrouwenzang en de onvermijdelijke keyboards geven daar een invulling aan, zoals opener Tussen Muren al meteen laat horen.

Naast de - verwachte - snelle en furieuze aanval van blasts en (de veelal melodieuze tremolo-)riffs vormt juist die inzet van atmosferische elementen voor mij de grootste aantrekkingskracht van deze muziek. Of nee, dat moet ik anders zeggen: het is juist de wisselwerking tussen de woeste agressie en de fraaiheid van de melodieën die het meest blijft hangen. Ik vind Helleveeg daar een goed voorbeeld van.

De productie is passend sober gehouden, hier gedijt de muziek natuurlijk ook het beste bij. Niet te clean, maar ook geen old school potten- en pannen-geluid of schelle passages. De nummers zitten niet te ingewikkeld, maar wel oerdegelijk in elkaar. Een overzichtelijke opbouw, die het qua spanning vooral moet hebben van de dynamische invulling zoals ik die in de vorige alinea beschreef. Okay, de originaliteitsprijs gaat Floris hier niet mee wegkapen, maar ik denk niet dat ie daar mee zit.

Galgenbrok klinkt mij vooral in de oren als een ode aan de klassieke voorgangers. In dat licht bezien is het een fraai album, waarop de maker wel degelijk z'n eigen draai aan het genre probeert te geven. Opvallend zijn de atmosferische keyboard-partijen, die een onmisbaar element van herkenbaarheid neerzetten. Luister maar eens naar (de relatief ingetogen) afsluiter Rooftocht voor een goede sfeerimpressie:

Floris Velthuis - alle instrumenten en vocalen