Loading...

Sea Of Snakes - World On Fire

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-04-2021

Tracklist

1. Let the Fire Burn
2. Ride the Line
3. Son of Man
4. Fear Behind the Stare
5. Drink Your Teeth

Er is altijd ruimte voor nog een nieuweling in de heavy metal herberg. Als het gaat om de doorgewinterde veteranen die Sea of ​​Snakes vormen lijkt me dat geen probleem. Het beroep van deze Californiërs is het vervaardigen van met fuzz-doordrenkte beukmuziek, en dus brengen ze met veel plezier hun debuut-EP World On Fire uit - een toepasselijke naam gezien de huidige omstandigheden die de wereld bezig houden.

Op deze EP staan ​​vijf verschroeiende tracks die putten uit een smeltkroes van invloeden, waaronder Corrosion of Conformity, Motörhead, The Doors, en Down. (Achteraf is een band waar ik zelf behoorlijk aan moest denken tijdens beluisteren het Zweedse Transport League - al is die natuurlijk minder bekend, zeker in Amerika). Dan kun je je voorstellen dat het resultaat een krachtig brouwsel is van donderende ritmes, gierende gitaren en grommende zang. En vergeet vooral de groove niet die dit alles verbindt!

Let The Fire Burn zet direct de toon met pakkende ritmes, lekker rauw gitaarwerk en die rauwe stem; ja, hierop is het lekker mee-swingen. Ride The Line zet dit in eerste instantie voort in een iets energieker tempo, maar de laid-back atmosfeer blijft hetzelfde. Eigenlijk komt deze muziek nog het meest op mij over als een soort van rauwe en groovende southern rock. Naast het lichtelijk opgefokte karakter stelen hier ook de volvette gitaarsolo's de show.

Van de vijf nummers vind ik Fear Behind the Stare de meest volwassen compositie, met een interessante wisselwerking tussen melodieuze en zwaardere, dreigende (en ook wel psychedelische) elementen. Om de smeltkroes van invloeden compleet te maken voel ik bij afsluiter Drink Your Teeth ook wel een beetje een grungy atmosfeer - naast stoner overigens.

Sea of Snakes weet op interessante wijze verschillende subgenres te vermengen, waarbij pakkende groove en opzwepende energie prima samensmelten. Ik vermoed dat World On Fire onder de liefhebbers van stoner en groove-rock gretig aftrek kan gaan vinden. Meer rock dan metal swingt deze muziek echt heerlijk weg!

Jeff Murray - drums

Mick Coffman - bass

Jim McCloskey.- guitar

Tracy Steiger - vocals