Loading...

Semistereo - Trans Earth Injection

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-02-2017

Tracklist

01. A New Tomorrow
02. The Search
03. Loneliness at the Door
04. 35 Dollar Special
05. The Storm Behind Your Eyes
06. Your Drama
07. Sin

De Nederlandse band Semistereo (afkomstig uit Oss en omgeving) debuteerde in 2012 met het gelijknamige debuutalbum, en is sindsdien een gevestigde naam in het progressieve rock/metal-landschap. In 2015 verscheen opvolger Re-Ignite, die volgens mij wat minder onder de aandacht kwam. Dat gaat met het derde album zeker niet gebeuren; de band is inmiddels opgepikt door Freia Music, dat Trans Earth Injection alle aandacht geeft die het album verdient. Dit is overigens ook mijn kennismaking met deze band.

Wanneer ik om te beginnen opener A New Tomorrow tot mij heb genomen hoor ik nog niet zo veel bijzonders. Ok, Semistereo speelt strakke, fijnzinnige progrock, maar doet dat hier niet op zodanige wijze dat ik van m'n stoel wordt geblazen. Dit is een fijn nummer, zit goed in elkaar, luistert lekker weg, maar baart geen opzien. Ik las vergelijkingen met bands als Karnivool en Tool/A Perfect Circle, maar die begrijp ik in eerste instantie niet helemaal.

Dat wordt heel anders met The Search, waarmee de plaat vervolgt. Dit is geen progrock, maar heerlijk uitgesponnen en bezwerende muziek, die raakvlakken heeft met postrock en een heerlijk zweverig sfeertje neerzet. Dit is het onvoorspelbare aspect waar ik over gelezen had, maar natuurlijk eerst zelf moest ondergaan. Gebleven zijn de sterke melodieën en de sfeervolle plaatjes die Semistereo met hun muziek uitbeeldt. Dit wordt aangevuld met heerlijk gitaarwerk, tempo- en sfeerwisselingen en een enkele meer uitbundige uitbarsting. Voorzien van de zeer gevoelige zangstem van Paul Glandorf is dit heerlijke muziek om je mee te laten voeren op avontuur.

Gelukkig is dat een gevoel dat ik gedurende het album kan vasthouden. De eerder genoemde vergelijkingen klinken me opeens een stuk logischer in de oren, en leveren prachtige, bijna breekbare luisterliedjes op (Loneliness at the Door, The Storm Behind Your Eyes). Weliswaar niet mijn favoriete nummers, iets te ingetogen naar mijn smaak, maar fraai is het wel. Nou blijft Semistereo nooit lang in een enkele sfeer zitten, dus Your Drama bevat al weer een stuk meer power. Daartussen komt er in 35 Dollar Special zelfs, mede door de gebruikte sample (zie ook albumtitel en -hoes), nog een toefje space-rock - of misschien beter gezegd psychedelica a la Pink Floyd - om de hoek kijken.

De lange afsluiter Sin is dan wel weer zo'n slepende, veelzijdige track, vergelijkbaar met eerder The Search. Daarmee sluit het album voor mij in elk geval bevredigend af. Ook ga ik opener A New Tomorow heel anders beluisteren, en blijkt dan wel degelijk bij de rest van het album te passen. Trans Earth Injection voorziet niet constant in mijn persoonlijke muzikale voorkeur, ik heb mijn muziek graag wat krachtiger, wat meer metal zeg maar. Maar zelfs dan nog hoor ik wel dat Semistereo hier een puike prestatie heeft geleverd!

Paul Glandorf - Zang

Martijn Weyburg - Gitaar, zang

Frank Weijers - Gitaar

Mickeal Schuurman - Bas

Marcel van de Graaf - Drums