Loading...

Sepiroth - Condemned to Suffer

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-08-2021

Tracklist

01. 45362971N126375544E
02. Embedded Defect
03. Agonizing Subjection
04. Six Times a Charm
05. Condemned to Suffer
06. Destined Between the Eyes
07. Pseudoscience
08. Selective Apocalypse
09. Pulmarary Barotrama
10. River of Perdition

In 2010 was in de eerste alinea van de bespreking van Breaking The Codes Of Silence van Sepiroth al vrij snel duidelijk dat van een stabiele bandbezetting niet echt sprake was. Ironisch genoeg geldt dat elf jaar - en 'slechts' twee albums - nog steeds. Alleen drummer Damien en gitarist Christian zijn er vanaf het begin bij. Bassist Bruno en brulboei Nico zijn zelfs nog redelijk 'vers' - sinds 2019. Ik heb Sepiroth tussendoor wel op het podium bezig gezien en gehoord, dus het valt me vooral op dat de positie op de basgitaar nogal eens wisselt: in 2016 met Ghislain (nu in Sinister), in 2018 met Sonia (even in Burning Witches, nu in Crypta). Hoe dan ook, in deze zomer van 2021 heeft Sepiroth in de huidige bezetting een splinternieuw album in de aanbieding: Condemned to Suffer.

Daarop trekt de band gelukkig nog altijd ouderwets fel van leer met hun immer onverwoestbare death metal. Het herkenbare stemgeluid van Ben de Graaff behoort wat Sepiroth betreft inmiddels ook tot de verleden tijd, maar 'nieuweling' Nico Munnik (Toxocara, Fumes Of Decay) lijkt me zeker geen verkeerde opvolger. Zijn volle grunt past prima bij de opgefokte death metal van Sepiroth anno 2021. De band tracht nog altijd te overrompelen met hun brute stijl, en slaagt er uitstekend in om snelheid, agressie en technische vaardigheden te vatten in compacte composities. Een sterke eigentijdse productie (en mix en master van Mendel Bij De Leij) doet de rest.

De speelduur van 34 minuten lijkt op papier wat kort, maar na beluistering heb je echt niet het idee dat je naar een (te) kort album hebt zitten luisteren. Old school is nog altijd van toepassing op de genadeloze death metal van Sepiroth, waarin in eerste instantie maar weinig ruimte lijkt weggelegd voor melodie of een rustpuntje. Een heel enkele keer duikt er een subtiele pakkende gitaarlead of melodieus solootje (Embedded Defect) op, net genoeg voor een broodnodig stukje variatie. Daarin voorzien uiteraard ook nog het ingetogen intermezzo Pseudoscience.

Het inleidende intro 45362971N126375544E is fraai en lekker onheilspellend, waarna Embedded Defect de muzikale bedoelingen van Sepiroth ondubbelzinnig blootlegt: alles moet kapot! Beuken, hakken en zagen lijkt het devies, waarbij de verschillende tracks onderling misschien net wat te weinig afwisseling bieden. Dat geldt zeker voor de vocale aanpak: hoe overtuigend de brute strot van Nico ook klinkt, veel variatie zit er niet in.

Uitzondering op deze constatering is afsluiter River of Perdition, waarin een doomend lomp langzaam en dreigend begin te horen is, en de band niet bang lijkt voor een wat tragere groove. Ook Six Times a Charm - waar als tegenwicht juist ook weer furieuze blasts te horen zijn - liet dat in het begin al wel horen. Titelnummer Condemned to Suffer heeft halverwege trouwens ook een moddervette break en aansluitend een al even vette en fraaie portie groove in de aanbieding.

Met vergelijkingen als Cannibal Corpse en Deicide, en dichter bij huis Sinister, heb je een goed idee wat je van Sepiroth kunt verwachten. Geen verrassingen, wel een oerdegelijke pot opgefokte ouderwetse death metal!

Nico Munnik - zang

Christian Both - gitaar

Vince Den Breeje⁩n - gitaar

Bruno Bakker - basgitaar

Damiën Kerpentier - drums