Loading...

Serpent Omega - II

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-10-2020

Tracklist

01. Orog Nuur
02. Land of Darkness
03. Rivers of Reversed
04. Through the Gates
05. Chthonic
06. At the Mountains Edge
07. Av Aska

Serpent Omega is een Zweeds gezelschap opgericht in 2011. Het eerste en titelloze album was in 2013 binnen een paar maanden uitverkocht. Het langverwachte vervolg II werd opgenomen in Stockholm, Zweden door gitarist Andreas in Dark Prod Studios, gemixt in Studio Humbucker door Robert Pehrsson (Runemagick, Death Breath) en uiteindelijk gemasterd door Magnus Lindberg Productions (Cult of Luna). Zeggen dat het grotesk, zwaar en goed klinkt, is duidelijk een understatement. Met Peter Stjärnvind (Entombed, Krux - en waarschijnlijk niet geheel toevallig de echtgenoot van zangers Pia) heeft de band een nieuwe drummer in de gelederen.

Het album opent met Orog Nuur, om te beginnen de eerste single, en ook mijn kennismaking met deze band. Serpent Omega biedt deprimerend beukende sludge met enerzijds een doomy, anderzijds een zwartgeblakerde rand. De riffs zijn rauw, zwaar en smerig, de leads melodieus, een tikje dissonant en neigend naar post-black. De vocalen van frontdame (!) Pia zijn nog rauwer en smeriger dan de riffs, terwijl drums en bas een log, soms groovend, maar altijd zeer stevig fundament leggen.

Land of Darkness - de tweede single - volgt en is een showcase voor Pia's gerasp en gegrunt, smeriger dan ooit, maar verrassend onderbroken door haar cleane zangstem. Hier horen we vooral de black metal-vibe die de band kenmerkt, al met al een enorm rauw en zwaar nummer. Rivers Of Reversed doet het daarna in eerste instantie wat rustiger aan, en zou je, behoudens de zang, bijna ingetogen kunnen noemen. Okay, er wordt nog steeds ingezet op zware riffs, maar het tempo is kalm. Halverwege wordt de nadruk meer op de bas gelegd, en switcht de zang naar clean. Daar vandaan wordt opgebouwd naar een knallende climax, terwijl de melodieuze gitaarleads in de oren blijven naklinken. Ik vind dit echt een sterk, dynamisch nummer!

Het korte Through the Gates neigt naar old school death / crust, en vind ik niet het sterkste nummer van de plaat. Chthonic is het op een-na-langste nummer van het album, en voorziet ook weer in een sterke opbouw. Wanneer Serpent Omega daar de tijd voor neemt, en vol inzet op variatie, dynamiek en die heerlijk verrotte atmosfeer, vind ik de band op z'n sterkst. Dat bewijst de band net zo goed met de doom/death-track At the Mountains Edge. Av Aska is een mysterieus klinkend slotakkoord, eigenlijk een soort outro, dat voornamelijk bestaat uit geluidseffecten en gefluister.

Zeven jaar na zijn debuut biedt Serpent Omega een perfecte soundtrack voor wat misschien wel het einde van de wereld zou kunnen zijn: wanhoop, eenzaamheid, onmacht, woede en misschien een sprankje verre hoop in de onvermijdelijkheid van een nieuw begin. De nummers zijn in de basis een stapeling van sombere riffs over een logge en lompe basis, van kruipend en onheilspellend traag tot black metal-snelheid en -boosaardigheid. Kortom: een heerlijk album!

Pia Kristina Stjärnvind - Vocals

Tomas Westberg - Bass

Andreas Westholm - Guitars

Peter Stjärnvind - Drums