Loading...

Shinigami - Ryu

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-05-2020

Tracklist

01. Miyamoto Musashi - Master Of Swords
02. Warrior Worth A Thousand
03. Downfall
04. Crushing Titans
05. The Weight Of Glory

Shinigami zette zichzelf in december 2016 schijnbaar vanuit het niets kneiterhard op de kaart met hun debuut-EP The Arcane Order. Het gezelschap aan gelauwerde muzikanten leverde een hapklaar brokje pure, harde entertainment af, dat bol stond van de kwaliteiten van de musicerende en zingende deelnemers; qua muzikale insteek in de lijn van de makers' bands. Aansprekende optredens en de vurige wens van een Japanse tour leken een logisch en welverdiend vervolg. Recent verscheen de (lang- of niet meer verwachte?) opvolger: Ryu.

Opnieuw worden we daarop getrakteerd op een vijftal tracks die een voorbeeld zijn van een moderne, voornamelijk death- en thrash metal-mix. Maar ook invloeden van andere genres komen in geringere mate voorbij, zoals tremolo-riffs en blasts, breakdowns en laag-gestemde grooves. De stijlen of mengvorm daarvan bestaan op zich allemaal al wel, maar Shinigami geeft daar een eigen draai aan. Bovendien is deze muziek zo sterk in de uitvoering, en herkenbaar, vertrouwd en pakkend voor de liefhebbende metal-oortjes, dat compromis- als ook pretentieloos genieten als voornaamste doel mag gelden. Daarin slaagt Shinigami wat mij betreft met vlag en wimpel.

Nog afgezien van het gegeven of je deze muziek nou echt interessant of spannend vindt - deze vraag werp ik niet voor niks op - klopt werkelijk alles aan deze EP. Het retestrakke en onnavolgbare drumwerk van Daan, het soepele, bijna speelse basspel van Luciano, de herkenbare (zowel qua geluid als bijbehorende mimiek) vocale voordracht van George; het luistert allemaal even lekker weg. Natuurlijk moet het het gegesel der zes snaren toch separaat benoemd worden. De riffs zijn afwisselend moddervet en groovend, terwijl de griezelig melodieuze leads als scherpe samoerai-zwaarden door de deathrash-boter heen snijden. Zonder de overige waardevolle Warriors (Worth A Thousand) te kort te willen doen zijn deze twee heren gitaristen in dit kader toch de ware Masters Of Swords.

De metal van Shinigami is vooral bruut, afwisselend, en ondanks de samensmelting van herkenbare stijlen toch ook behoorlijk uniek. Natuurlijk is - naast bandnaam, thematiek en artwork - de subtiele Japanse input (op Ryu vooral geluidsfragmenten) daar debet aan. Al ben ik er zeker van dat ook zonder die elementen Shinigami zal overtuigen. Energie en groove zijn optimaal aanwezig, eenmaal aan het luisteren is het balen dat het feest na vijf tracks al weer voorbij is. De corana-maatregelen gooien helaas roet in het tour-eten, dus zal het afwachten zijn om het verse smakelijke materiaal live te krijgen opgediend. Ik kijk er zeker naar uit!

Luciano Sirigu - Bass, Vocals

Daan Klemann - Drums

Jory Hogeveen - Guitars

Rutger van Noordenburg - Guitars

George Oosthoek - Vocals