Loading...

Shuulak - Albedo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-01-2019

Tracklist

1. Hunter's Moon
2. The Meek
3. Albedo

In 2014 legt vriendschap, ontstaan uit eerdere muzikale samenwerkingen, de basis voor wat later Shuulak wordt. Een gedeelde diepgewortelde interesse in alchemie (en de interpretatie daarvan door de Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung) en het occulte zijn de voornaamste inspiratiebronnen. En niet te vergeten de liefde voor heavy metal natuurlijk. Waarbij de band de old school doe het zelf-methode aanhangt: Shuulak doet zijn eigen opnames, fotografie en grafisch ontwerp. Daarmee houdt de band alles in eigen hand om hun (muzikale) doelen te verwezenlijken.

Begin 2017 brengt de band zijn eerste EP uit met de titel Nigredo (zwartheid), een term die verwijst naar de eerste stappen die de alchemist neemt in zijn streven naar het Magnum Opus. Inhoudelijk vertellen de nummers over het verlangen van de mensheid om glorieuze doelen te verwezenlijken, alleen om deze onherroepelijk te zien eindigen in dood en verderf. Op tweede kerstdag 2018 is daarop een vervolg uitgebracht in de vorm van de maxi-single Albedo (witheid). Deze term uit de alchemie is de logische volgende stap na Nigredo.

Shuulak is een metalband die in hun nummers vertelt over de obsessie van de mens met dingen die hem uiteindelijk zullen vernietigen. Weigerend zich te laten leiden door gangbare trends brengt de band een muzikaal eerbetoon aan de onsterfelijkheid van de klassieke heavy metal. In muzikaal opzicht wordt dan ook niet gezocht naar invloeden en uitdagingen vanuit andere genres, maar een verdieping en verfijning van waar het hart van de muzikanten ligt.

Net als op Nigredo - dat ik inmiddels ook beluisterd heb uiteraard - eindigt Albedo met het kleine, intieme titelnummer, dat vooral klinkt als een introductie naar een mogelijk vervolg. Begeleid door slechts piano horen we hier, in een minuutje tijd, de kracht van zanger Bastiën, met zijn sterke cleane vocalen. Een bijzondere keuze als slotstuk, maar logisch gezien de strakke thematische aanpak van Shuulak, aangezien ik verwacht dat na Nigredo en Albedo nog minimaal twee delen zullen volgen: Citrinitas en Rubedo.

Met Hunter's Moon en The Meek horen we lekkere donkere, op authentieke leest geschoeide heavy metal. De band zet niet in op snelheid of muzikale krachtpatserij, maar volledig op de donkere sfeer. De muziek is eerder loom en krachtig, en in het geval van Hunter's Moon ook behoorlijk melodieus. Die melodie blijft, ook in The Meek, al is dat nummer net nog wat krachtiger dan z'n voorganger.

Pluspunten zijn de lekker in het gehoor liggende riffs, de uitstekende zangpartijen, de groovende ritmesectie; en last but not least: de eigentijdse heldere productie. Daarnaast zorgt de thematiek voor een strakke samenhang, niet alleen tussen de nummers onderling, maar ook tussen beide EP's. De atmosferische insteek zorgt er voor dat beide EP's naadloos op elkaar aansluiten. Deze donkere heavy metal bevalt me uitstekend, hier wil ik absoluut meer van horen; ik ben dan ook heel benieuwd naar het vervolg van dit project!

Angelo Tower - Drums

Eve Laetitia - Guitar

Loet Braamkolk - Guitar

Riccardo Terlien - Bass

Bastiën Baron - Vocals