Loading...

Shuulak - Citrinitas

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-01-2020

Tracklist

1. The Chosen
2. Altar Of Gods
3. Chaosborn
4. Citrinitas

Ik leerde de Brabantse metalband Shuulak kennen naar aanleiding van hun EP Albedo van december 2018. Daar heb ik de muzikale en thematische aanpak van deze band al uitgebreid voorgesteld, dus hier en nu kan ik me concentreren op hun meest recente werkstuk: opnieuw een EP, met de verwachte titel Citrinitas. Deze verscheen al op 30 november van het afgelopen jaar, maar ik loop helaas een beetje achter.

Net als op de beide voorgangers wordt de EP afgesloten met het korte, intieme titelnummer. Het tekent de strakke aanpak die Shuulak hanteert, zowel qua muziek als thema, en dat valt te prijzen. Ik waardeer het zeker dat een band geheel z'n eigen gang gaat zonder rekening te houden met heersende trends of hypes. Bovendien levert de band in mijn beleving gewoon kwaliteit.

De op klassieke leest geschoeide, donkere heavy metal van de overige drie tracks bevalt me dan ook weer prima. Hierin zijn de uitstekende vocalen van Bastiën Baron direct herkenbaar. Naast de lekker in het gehoor liggende gitaarriffs en -leads is ook de basgitaar (van nieuwkomer Puck Wildschut, ex-Sisters Of Suffocation) deze keer uitstekend te volgen, hetgeen bijdraagt aan een wat voller geluid.

Dat past ook goed bij de wat meer directe aanpak. De nummers klinken wat steviger, met meer body, en net een tikje meer agressie heb ik zo het idee. Dat geldt dan vooral voor The Chosen en Chaosborn. Als luisteravontuur misschien niet zo spannend als de voorganger(s) maar ik denk dat hiermee een vleugje meer toegankelijkheid gecreëerd wordt. Altar Of Gods vind ik het meest interessante nummer hier, omdat er het meeste in lijkt te gebeuren.

Opnieuw heeft Shuulak mij weten te pakken met hun nieuwste werkstukje. Dat deel vier Rubedo op de loer ligt lijkt me logisch; maar hoe voorspelbaar misschien ook, ik kijk er wel weer naar uit. Maar eerst moet ik deze band onderhand eens live gaan zien!

Eve Laetitia - guitar

Ricardo Kroon - guitar

Puck Wildschut - bass

Angelo Tower - drums

Bastiën Baron - vocals