Loading...

Skyblood - Skyblood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-01-2020

Tracklist

01. Skyblood Manifesto
02. The Voice
03. The Not Forgotten
04. Wake Up to the Truth
05. Once Invisible
06. One Eye For An Eye
07. Out of the Hollow
08. For or Against
09. Le Venimeux

De Zweedse zanger Mats Levén maakte vooral naam met Therion, Krux en Candlemass, al is zijn markante stemgeluid op wel heel veel rock- en metalalbums terug te vinden. Ook op het podium leende hij zijn vocale krachtpatserij voor kortere of langere tijd aan uiteenlopende acts. Maar na zoveel hand- en spandiensten voor anderen was het tot een echt eigen album nog nooit gekomen. Tot vorig jaar. Onder de naam Skyblood werd een album met dezelfde titel in elkaar gesleuteld, dat te boek mag staan als eerste echte solo-album van Mats Levén. En dat op z'n 55ste.

Een afgebakende stijl ligt op Skyblood niet echt vast. Dat is eigenlijk ook wel logisch, aangezien de maker van vele markten thuis is, zoals we weten. Je kunt zo'n beetje vaststellen dat hij zijn ervaringen met vele van zijn prestaties uit het verleden heeft meegenomen naar Skyblood. Van epiek en bombast, een beetje de symfonische stijl van Therion, via jaren '70 en proggy rock tot meer donkere rock/metal; het komt hier allemaal voorbij.

Skyblood Manifesto is de verwachte symfonische opener, die overgaat in het al even filmische The Voice. Toepasselijk getiteld mag Levén hier gelijk helemaal los, zijn stem eist dan ook direct de hoofdrol voor zich op. En terecht natuurlijk. Het lijkt er zelfs wel een beetje op dat de muziek behoorlijk ondergeschikt is gemaakt aan de zang. Al is het eerlijk gezegd wel een lekker opzwepend nummer. Gaandeweg de tracks The Not Forgotten en Wake Up to the Truth (twee midtempo rock-nummers) blijkt me dat de composities inderdaad niet heel veel voorstellen, en slechts als achtergrond dienen om de vocale kunsten optimaal voor het voetlicht te brengen.

Daarna volgen met Once Invisible, One Eye For An Eye (wat meer bombastisch, en met fraaie gitaarsolo) en Out Of The Hollow drie wat meer ingetogen nummers, een beetje semi-ballad-achtig, opgesierd met toetsen/strijkers, en af en toe een opwekkende passage. Opnieuw beklijven de tracks niet echt. Dat Mats hier overwegend wat lager zingt bevalt me op zich wel, maar het maakt de nummers op zich niet beter. Dat de tien minuten durende afsluiter Le Venimeux de beste track van het album genoemd mag worden (vooruit, samen met The Voice) zegt inmiddels niet meer zo veel. Daar is de lat onderweg niet hoog genoeg voor gelegd. Afwisselend lekker episch en rockend gebeurt hier tenminste nog het een en ander.

Ik had eerlijk gezegd best hoge verwachtingen van Skyblood. Na het beluisteren vind ik het echter des te beter te verdedigen dat Levén altijd in dienst van anderen heeft gezongen. Dan is ie blijkbaar op z'n best. Op eigen benen heeft hij moeite om een band te dragen en te zorgen voor degelijke composities. Dat maakt mijn waardering voor zijn vocale prestaties natuurlijk niet minder, maar het album Skyblood is wat mij betreft niet echt een succes geworden.

Mats Levén - zang, toetsen, gitaar