Loading...

Sodom - Bombenhagel

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-08-2021

Tracklist

1. Bombenhagel
2. Coup De Grace
3. Pestiferous Posse

Sodom had plannen opgevat voor een nieuwe release voor het festivalseizoen, als opvolger voor Genesis XIX van 2020. Vanwege de inmiddels welbekende pandemie konden de tourplannen (en wat Sodom betreft daarmee blijkbaar ook een bijbehorend nieuw album) naast de vaccinaties in de ijskast. Om toch een teken van leven te geven komen de Teutoonse thrashers met een nieuwe EP: Bombenhagel.

Bombenhagel is inderdaad een splinternieuw opgenomen versie van de bandklassieker uit 1987 (afsluiter van het album Persecution Mania). Het nummer is naast opnieuw opgenomen ook opnieuw gearrangeerd, en bevat - net als het origineel - een gastgitaarsolo van de producer van toen, Harris Johns. Ook die solo is nieuw, en laat naast een stukje van het Duitse volkslied nu ook flarden van het Amerikaanse en Russische volkslied horen. De intentie en de sfeer van het nummer zijn onaangetast gebleven, toch klinkt het net allemaal wat vlotter en strakker. Ik ben weliswaar opgegroeid met die old school thrash van de jaren '80, maar kan deze versie prima aanhoren. Aan brutaliteit en zeggingskracht heeft Sodom in elk geval nog altijd niet ingeboet. Bombenhageeeeeeel!!!

Dan naar de twee hagelnieuwe nummers op deze EP. Coupe De Grace is een opzwepende, thrashende knaller, zoals de old school liefhebber die waarschijnlijk graag hoort. Hier hoor je goed het verschil met het geluid van de 'oude' Sodom, want met twee gitaristen klinkt deze muziek nou eenmaal een stuk vetter (zoals ook al geconstateerd met Genesis XIX). Pestiferous Posse is een iets meer afwisselende track, minder direct gericht op snelheid, maar juist wat zwaarder en daardoor serieus meer dreigend.

Samengevat: met de geüpdatete versie van Bombenhagel is helemaal niks mis, en de twee nieuwe tracks doen uitkijken naar het nieuwe album, dat naar verluid in het voorjaar van 2022 zou moeten gaan verschijnen.

Tom Angelripper - vocals, bass

Frank Blackfire - guitars

Yorck Segatz - guitars

Toni Merkel - drums