Loading...

Sönambula - Bicéfalo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-02-2019

Tracklist

01. Mutación Sintética
02. Héroe Sangriento
03. Huesos
04. Nostromo
05. Detritus
06. Colección Macabra
07. Bicéfalo

Sönambula is afkomstig uit Baskenland, Spanje, en actief sinds 2015. In december van het afgelopen jaar verscheen hun tweede album, Bicéfalo, mijn kennismaking met deze band.

Het trio speelt een ouderwetse vorm van death metal, gemixt met invloeden van zowel hele kleine beetjes black en thrash, maar vooral doom. Ter vergelijking denkt het drietal daarbij met name aan Autopsy, Coffins, oude Asphyx, Nihilist en Celtic Frost. Vooral die laatste hoor ik er inderdaad wel in terug, zeker in de tragere, meer dreigende stukken, waarvan er gelukkig genoeg te horen zijn hier!

Zeven tracks lijkt niet veel voor een langspeler, maar met deze bijna veertig minuten is het wat mij betreft prima toeven. Juist de mengelmoes - en ook de aanpak - van de klassieke extreme metal-soorten zorgt voor mij voor een prettige luisterervaring. En ook wel een beetje een feest der herkenning. Want natuurlijk is het niet nieuw wat Sönambula laat horen. Maar door de vertrouwdheid met dit old school geluid luistert Bicéfalo wat mij betreft bijzonder lekker weg.

Lompere tracks als opener Mutación Sintética, Huesos, het afsluitende titelnummer Bicéfalo, en vooral het instrumentale Detritus (mijn favoriet van het album, doet me wel een beetje denken aan het Deense Undergang) klinken echt heerlijk duister en dreigend. Met hoofdrollen voor de rauwe, lage gitaarriffs en de ijverig grommende bas is dit muziek naar mijn verdorven hart. Vooral de doomy atmosfeer spreekt mij enorm aan. Liefhebbers van ouderwetse (doom)death mogen Sönambula zeker eens checken.

Maider - Drums

Rafa Rodríguez - Guitars, Vocals

Aleksey Bogdanov - Bass