Loading...

Soul Secret - Blue Light Cage

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-11-2020

Tracklist

01. Open Sequence
02. The Ghost Syndicate
03. A President's Speech
04. Switch On
05. Blue Light Cage
06. We'll Become Dust
07. Going Home
08. Jump Right In
09. Breath And Recover

Soul Secret uit Italië komt dit najaar met z'n vijfde album Blue Light Cage. Ik maakte in 2015 kennis met deze band met de release van hun derde album 4. Een nadere introductie kun je daar terug lezen.

Er lijkt in vijf jaar tijd weinig veranderd voor Soul Secret. De band krijgt het nog altijd niet voor elkaar om twee albums achter elkaar in dezelfde bezetting op te nemen, ook verschijnt het album weer via een ander label dan de voorganger - deze keer het Nederlandse Layered Reality. Gebleven is de muzikale schatplichtigheid aan Dream Theater, want het is - in de basis - nog altijd technisch onderlegde prog dat de klok slaat.

Net als het grote voorbeeld is ook bij Soul Secret de zanger het heikele punt. Misschien vreemd om daar mee te beginnen, maar ik kan niet naar Blue Light Cage luisteren zonder aan James LaBrie te denken. De net niet lekker passende zang is voor mij namelijk belangrijk voor het luisterplezier, of beter gezegd de afbreuk daaraan. In instrumentaal opzicht weet ik namelijk prima van een aantal van de nummers van het album te genieten.

Een nummer als The Ghost Syndicate is een streling voor het oor. Heerlijk zwaar aangezet gitaarwerk, swingende drums, subtiele basloopjes, dit alles verpakt in een goed doordachte compositie. Prettig veel variatie en wisselingen in tempo en ritme, maar nooit te technisch en daardoor zeer goed te volgen. Vooral in de langere tracks naar het eind van het album horen we veel uitgebreidere instrumentale stukken (zonder 'storende' zang) waarin de heren instrumentalisten helemaal los kunnen. Een bijna onnavolgbare stortvloed aan riffs, licks en fills op een bedje van sfeervolle toetsenlaagjes, ritmisch sterk en afwisselend drumwerk, en niet te vergeten speels, virtuoos en swingend basspel.

De apotheose volgt met het dertien minuten durende slotstuk Breath And Recover, waarin het vijftal nog eens fijntjes laat horen dat klassieke prog wel degelijk eigentijds kan klinken. In eerste instantie vrees ik dat het intro van toetsen en percussie te langdradig gaat worden, maar het wordt precies op tijd afgekapt door een stevige gitaar-riff. Het hakkende gitaarwerk klinkt hier erg lekker, verder zit het nummer letterlijk boordevol afwisseling. Goed gespeelde prog uit het boekje. Niet per se uitmuntend of uitblinkend, wel uitermate degelijk en absoluut vermakelijk. Ik beschouw Soul Secret naar aanleiding van Blue Light Cage als een uitermate degelijke band die het midden houdt ergens tussen middenmoot en subtop van de hedendaagse 'klassieke' prog.

Lino Di Pietrantonio - vocalen

Claudio Casaburi - basgitaar

Francesco Cavezza - gitaren

Luca Di Gennaro - toetsen

Antonio Mocerino - drums