Loading...

Soulburn - Demo 1996

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-12-2019

Tracklist

01. Enter The Flames of Soulburn
02. Hellish Entrapment
03. Behold The Funeral Candle
04. The Flames of Soulburn

Hoewel ik eerder al de twee albums van het Soulburn-bestaan in de huidige tijd besprak - zowel The Suffocating Darkness (2014) als Earthless Pagan Spirit (2016) bevielen me behoorlijk goed - moet ik toch weer even een duik in het verleden maken. Het heeft het onvermijdelijke Vic Records namelijk behaagd om de allereerste demo van Soulburn opnieuw uit te brengen. Ik begin dus maar (weer) even bij het begin:

Even kort door de bocht: Soulburn is eigenlijk Asphyx (en/of later Grand Supreme Blood Court) maar dan zonder Martin van Drunen. In 1996 werd Soulburn voor het eerst opgericht door Bob Bagchus en Eric Daniels, nadat ze hun band Asphyx in de koelkast hadden geparkeerd. Met Soulburn wilde het duo meer muziek in de stijl van het oude Bathory gaan spelen, wat resulteerde in het album Feeding On Angels (1998, Century Media) met de typerende vocalen van Wannes Gubbels. Niet snel na dit enige album werd Soulburn echter alweer opgedoekt en terug omgedoopt tot Asphyx. Einde hoofdstuk 1.

Dat eerste hoofdstuk begon dus met de demo uit 1996, die grappig genoeg toen nog gewoon Soulburn heette; de titel Demo 1996 komt voor rekening van Vic Records vermoed ik. Deze nieuwe versie is uiteraard opnieuw gemasterd (zoals wel vaker door Phlebotomized's Tom Palms) en ook voorzien van een nieuwe hoes (Juanjo Castellano).

Ingeklemd tussen een op elkaar aansluitend intro en outro horen we twee nummers die goed duidelijk maken wat het trio van Soulburn in die tijd wilde. De doomy death metal-roots weden nog niet helemaal overboord gekiept, maar overduidelijk werd ingezet op een basic, organische vorm van een soort van oer-extreme metal. Als invloeden werden vooral Venom en Bathory genoemd, en qua sfeer klopt dat wat mij betreft als de spreekwoordelijke bus. Geen overdadige of hoogstaande productie, wel goudeerlijke, gemene, boosaardige metal.

Wanneer je bekend bent met het latere werk van Soulburn zal deze eerste brute oprisping je niet echt verbazen. De band heeft altijd voor de zwartgeblakerde insteek gekozen, en zelfs uitgebouwd. Leuk om deze demo eens te horen, en ook om zowel de overeenkomsten als de verschillen met Asphyx te horen. Het verschil is hier namelijk nog niet zo groot, maar gaat dat gaandeweg zeker worden.

Wannes Gubbels - Vocals, Bass

Eric Daniels - Guitars

Bob Bagchus - Drums