Loading...

Spirit Adrift - 20 Centuries Gone

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-08-2022

Tracklist

01. Sorcerer's Fate
02. Mass Formation Psychosis
03. Everything Dies [Type O Negative cover]
04. Hollow [Pantera cover]
05. Escape [Metallica cover]
06. Waiting For An Alibi [Thin Lizzy cover]
07. Nasty Dogs and Funky Kings [ZZ Top cover]
08. Poison Whiskey [Lynyrd Skynyrd cover]

Twee jaar geleden werd ik aangenaam verrast door de Amerikaanse heavy metalband Spirit Adrift met hun vierde album Enlightened In Eternity, toen mijn kennismaking met deze band. Na dat album volgde een klein jaar later een EP met daarop drie nieuwe composities. Die net geen twintig minuten aan nieuwe muziek was voor mij op dat moment niet voldoende om mijn honger naar meer Spirit Adrift te stillen. Ik nam toen aan dat er - gezien het release-tempo van de band tot dan toe - dan ook 'gewoon' een nieuw album zou verschijnen in 2022.

Uiteindelijk blijkt dat laatste niet helemaal juist. Er is nu weliswaar een nieuwe release, maar eigenlijk met 'maar' twee nieuwe nummers. 20 Centuries Gone heet dan ook - zeker verkoop-vriendelijk - een EP, maar duurt toch 37 minuten. Naast de twee eigen nieuwe nummers bevat de release zes covers van bekende heavy rock- en metalbands. En ik ben verheugd om te constateren dat daar verrassende vondsten tussen zitten.

Maar eerst naar Sorcerer's Fate en Mass Formation Psychosis, waarmee Spirit Adrift mij opnieuw niet teleurstelt. Hun op klassieke heavy metal leest geschoeide muziek verenigt op een hele fijne manier die traditionele stijl met epische, en subtiele doom-invloeden. Hoewel de band er niet (constant) een laag tempo en hele zware klanken op na houdt, klinkt hun muziek toch vrij donker, dreigend, en sowieso episch. Sorcerer's Fate houdt er in eerste instantie een pakkend tempo op na, maar ruim halverwege toont het beestje z'n ware aard. Mass Formation Psychosis is dan wel een stuk logger, groovet als een baas, en laat stiekem-melodieuze gitaarleads los om je helemaal mee te slepen. Een vleugje psychedelica is hier debet aan. Heerlijk nummer!

Dan de covers. Eigenlijk wil ik daar niet te veel over zeggen om de verrassing voor de voeten van de luisteraar weg te maaien. Behalve misschien Waiting For An Alibi van Thin Lizzy vind ik de meeste keuzes niet voor de hand liggen. Bij Metallica denk je echt niet meteen aan Escape, bij Pantera niet aan Hollow, en bij Type O Negative slechts heel misschien aan Everything Dies (het was wel een video / single). Nog los daarvan zijn de diverse uitvoeringen geheel Spirit Adrift. Ik vind het daarbij wel erg geinig om te horen hoe deze band zowel nummers van schijnbare uitersten als ZZ Top en Lynyrd Skynyrd, als Metallica naar zichzelf laat klinken.

Ja, Spirit Adrift heeft me al eerder overtuigd. Maar nu graag weer een langspeler met eigen nummers! Kijk en luister hier onder naar een beetje tekst en uitleg van de band zelf over hun muzikale gedachtegoed.

Nate Garrett - Guitars, Vocals

Mike Arellano - Drums