Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

SpiteFuel - Dreamworld Collapse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-05-2018

Tracklist

01. Prologue: 8389 A.D.
02. Brick By Brick
03. The Secret
04. Ouverture: Inside The Sphere
05. Dreamworld Collapse, Pt. I
06. Interlude: The Funeral Of Youth
07. Dreamworld Collapse, Pt. II
08. Iconic Failure
09. Under Fire
10. Brilliant White Lies
Pt. I: What we've Chosen
Pt. II: The Raging Quiet
Pt. III: Deconstructing a Falling Star
11. Grave New World
Pt. I: They Shall Have Stars
Pt. II: Dreamworld Revisited
12. Epilogue: 8427 A.D.

Al na een jaar zijn de Duitse heavy rockers van SpiteFuel klaar om de opvolger te lanceren van het veelgeprezen debuutalbum Second To None. Dreamworld Collapse verscheen op 27 april, en is een puur conceptalbum in de geest van klassiekers uit rock- en metal-historie. Het is een episch science-fiction-verhaal geworden, ontsproten uit de geest van vocalist Stefan Zörner, dat vertelt over de drang naar vrijheid, moed en rebellie, allemaal op het toneel van een dystopische toekomst.

Sympathiek vastgelegd in klassieke rock / metal, voorzien van grootse, orkestrale arrangementen (Dreamworld Collapse Suite, Grave New World), evenals knapperige, hardmetalen nummers (Brick By Brick, The Secret, Iconic Failure), overtreft SpiteFuel zichzelf met gemak ten opzichte van het debuut. De langere nummers Brilliant White Lies en de meerdelige Dreamworld Collapse Suite bewegen zich op een hoog niveau van muzikaliteit, en herbergen de nodige melodieuze, maar ook licht-progressieve elementen.

Dreamworld Collapse is bedoeld om je als luisteraar de ogen te laten sluiten en jezelf mee te laten voeren in het verhalende concept. Ondersteund door een diversiteit aan gastmusici (vrouwelijke zang, fluit, orkestratie en piano) die naadloos integreren in het krachtige en toch transparante geluid van het album, is Dreamworld Collapse een ambitieus en emotievol werkstuk geworden. Daarnaast is SpiteFuel ook niet vies van een vleugje bombast, om de sfeer van het album maar zo veel mogelijk te ondersteunen.

Een nummers als Under Fire ademt juist de geest van de gouden jaren '80 metal, en sluit eerder aan bij het geluid van het eerste album. Het spetterende gitaarwerk, het gedreven, veelzijdige drumwerk en een pompende bas completeren het plaatje van een band die tijdens tal van shows en festivals tot een eenheid is gesmeed.

Dreamworld Collapse werd - net als zijn voorganger - opgenomen en geproduceerd in de Gernhart Studio (Destruction, Tankard, SuidAkrA) in Troisdorf door Martin Buchwalter. Door samen te werken met een tweede producer, filmmuziekcomponist en pianist Michael Fiedler in zijn studio (Traumwerkstatt) in Muehlacker, voegde de band de orkestrale, conceptuele kant van het album toe. Dit zorgt voor een gelikte productie, waarin de muzikale uitingen optimaal tot uiting komen. Klassieke Duitse hardrock/metal op z'n best.

Björn Hessemüller - Drums

Timo Pfluger - Guitars

Tobias Eurich - Guitars

Stefan Zörner - Vocals

Matthias Lüönd - Bass