Loading...

Split Image - Torrent of Illusion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-06-2022

Tracklist

01. Socialized Crucifixion
02. Justified Suicide
03. Room With A View
04. Blank Shot
05. Facades
06. Mirrorstains

Split Image is een nog vrij nieuwe Amerikaanse band waar ik nu kennis mee mag maken. Na een paar singles te hebben uitgebracht is het deze maand de beurt aan een 'formeel' debuut: Torrent Of Illusion is een EP / mini-album met zes nummers en een speelduur van zo'n 21 minuten.

Het vijftal brengt daarop lekker intense, energieke muziek die met recht de term crossover mag dragen. Elementen van hardcore, metalcore en thrash metal worden naar hartenlust door elkaar geflikkerd; daar wordt dan een lekker explosief mengseltje van gebrouwen. Er zijn zowel oudere als meer hedendaagse invloeden, van old school hardcore en thrash via met breaks doorspekte metalcore tot moderne grooves. En dat allemaal prettig verpakt in een eigentijds jasje. De teksten handelen over thema's rond geestelijke gezondheid, waarop de agressieve muzikale aanpak prima aansluit.

Met name de kortste tracks - opener Socialized Crucifixion, Justified Suicide en Facades - rijgen de hardcore-cliché's aan elkaar met felle, boze schreeuw-zang, shouts, opzwepende ritmes, opgefokte drums, pakkende riffs en, zeker niet onbelangrijk, slopende breaks. Vooral die breakdown in de opener komt goed aan zeg! Room With A View klinkt dan al een stuk subtieler met z'n ingetogen opbouw, vervolgd met vette metalriffs. Natuurlijk blijft de boze hardcore-vibe nooit ver weg. Blank Shots gooit niet alles op snelheid, en laat lekkere grooves horen. Ook dan overtuigt Split Image met een energieke aanpak.

Ontsnapt uit de klauwen van 'de pandemie' is Split Image vastberaden om helemaal los te gaan. De band heeft weer zin in optredens - een tour volgt in augustus / september - en wil dan ook pronken met het recente werkstuk. De combinatie van thrashy riffs, pakkende grooves, en een stevige knipoog naar old-school hardcore lijkt me gemaakt om op het podium de hele boel aan gort te rammen, naar aanleiding van deze EP vertrouw ik het hen dan ook zeker toe. Passie en energie spatten er van af.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de drie tracks die boven de vier minuten klokken het liefst hoor, simpelweg omdat die het minst generiek zijn, en de meeste variatie bieden. Die composities zijn net wat meer uitgekiend. Met afsluiter Mirrorstains als fictieve koploper.

Christian “Chris” Sia - Drums

Jared Mooney - Guitar

Joshua “Josh” Escobar - Vocals

Nadesha Mariudottir - Bass

Joey Sia - Guitar