Loading...

Starcrazy - Another Day, Another Squalor...

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-03-2023

Tracklist

01. Galaxy O Luv
02. The Big Time
03. The Open Sea
04. Egging Me On
05. Hysterical
06. Monday Morning (Prayer For Tony)

Vanuit dat grote land 'down under' heeft al menig veelbelovend (hard)rock-bandje de wereld weten te veroveren. Hoewel dat een wel heel erg grote ambitie is, zijn er nog altijd muzikanten die deze droom willen najagen. Enkele daarvan hebben zich verenigd onder de bandnaam Starcrazy. EP Played For Suckers was begin 2021 een eerste serieuze poging het lijntje uit te gooien naar internationaal succes. Nu is er Another Day, Another Squalor...

De op klassieke hardrock, jaren '70 en '80 pop, en glam gerichte muziek is catchy, en bevat absolute pop-elementen die je onwillekeurig laten meeswingen. De productie is bijbehorend gladjes, de wat rauwere randjes zijn goed verstopt. Hoe dan ook klinkt deze poprock verrassend fris. Ik betrap me er zelf ook op dat ik me weer terug waan in de jaren '80, waarin de mix van gladde metal, (alternatieve) rock en pop, en 'foute' glam het met name in de Verenigde Staten erg goed deed. Luister maar eens naar het enorm aanstekelijke Hysterical, waarin deze elementen goed bij elkaar komen. Maar ook bij de iets rauwere opener Galaxy O Luv kun je gegarandeerd niet stil blijven zitten.

Starcrazy vlieg de zon in met The Open Sea, met vakantie-vibes die uit de stijgende zang komen. Snelle, punkachtige gitaren exploderen in het opwindende en meedogenloze aanbod Egging Me On. Het is misschien kort en krachtig, maar het levert zeker een behoorlijk epische stoot op in het proces. Hysterical ziet vrolijke ritmes en energieke riffs een boeiend geluid leveren in een liefdesbrief aan de muziekgemeenschap, met name beïnvloed door Aladdin Sane van Bowie. Starcrazy onthult een zwaardere kant in de brug van het nummer met donkere tonen die voortkomen uit de vervormde gitaren en krachtige percussie.

Monday Morning (Prayer For Tony) sluit de EP af. Het nummer is geschreven over de buurman van zanger Marcus die regelmatig met de dood werd bedreigd door zijn aan drugs verslaafde kamergenoot. Muzikaal combineren een momentum opbouwende bas, rockende gitaren en pakkende hooks tot een levendig en charismatisch nummer met complexe thema's.

Ter vergelijking kun je denken aan bands als Ratt, Poison, Twisted Sister, maar ook Van Halen, The Cult, en zelfs Jane's Addiction (het enorm aanstekelijke The Big Time!). Dit is vrolijk, dit is pakkend, dit is verfrissend, een potentiële guilty pleasure. Maar ... dit is ook vluchtig, gemakkelijk en uiteindelijk niet beklijvend. Na een paar luisterbeurten slaan de meligheid, herkenbaarheid en verveling toe. Het waren twintig echt hele leuke minuten.

Marcus Fraser - Vocals

Odin Wolf - Guitars

Jack Barratt - Bass, Vocals

Jack Farmer - Drums