Loading...

Steel Prophet - Into The Void / Continuum

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 27-08-2014

Tracklist

01. Death
02. Unconscious Man (Walks Erect)
03. Life
04. Environmental Revolt
05. Sungazer
06. The Revenant
07. Death of Innocence
08. Trapped in the Trip
09. Your Failure inscribed in Stone
10. Passage of Time (Amber Leaves)
11. Of the Dream
12. Ides of March-Purgatory
13. What's behind the veils
14. Idols
15. Hate²

Steel Prophet bestond al een kleine zeven jaar alvorens het in 1990 de metalscene opschudde met de legendarische Inner Ascendance demo. Een demo waarop een bende jonge honden te horen was die zich gretig laafden aan oude Queensrÿche en Fates Warningbronnen. De kern van de band werd op dat moment gevormd door gitarist Steve Kachinsky, bassist Vince Dennis en de markante zanger Rick Mythiasin. Deze drie heren waren vaste factor in de band die eind jaren negentig de band Steel Prophet een bescheiden cultstatus bezorgden.

Het duurde immers tot 1995 voordat in de vorm van The Goddess Principle een eerste album verscheen. Volgens de overlevering is die plaat eigenlijk een soort veredelde demo en zo zou je de EP Continuum en de cd Into The Void uit respectievelijk 1996 en 1997 als eerste ‘echte’ wapenfeiten kunnen beschouwen. Ze verschenen destijds op het kleine Duitse label Brainstorm Division en zijn derhalve moeilijk te verkrijgen. Logisch dus dat beide schijfjes eens opnieuw uitgebracht werden en dan ook nog eens voor het eerst op vinyl.

De EP Continuum bevat heropnamen van de nummers Death en Life die de reeds gememoreerde Inner Ascendance demo sierden. Hoewel ik de demoversies prefereer zijn dit de nummers die de ideale Steel Prophet definiëren. Het waanzinnig hoge gilzang van Mythiasin herinnert regelmatig aan die van oud Fates Warningzanger John Arch. De songs kennen een onregelmatig verloop en zijn daarom minder ‘meezingbaar’ dan de overige tracks Dat wil niet zeggen dat de andere nummers minder zijn omdat ze niet zo’n grillig verloop kennen. Integendeel. Het doomy Unconscious Man klinkt als een goed gelukte synthese tussen Black Sabbath en Agent Steel. Environmental Revolt is daarentegen weer wat vlotter doordat de nodige thrash/speed-invloeden er met de haren bijgesleept worden.

De langspeler Into The Void (Hallucinogenic Conception) liet eigenlijk al meteen horen waarmee Steel Prophet zo’n aanstekelijk bandje werd. De Iron Maidencovercombi Ides Of March/Purgatory stond er niet voor niets op. Het incorporeren van duidelijke Maidenesque verwijzingen zorgt voor een hoog meezingehalte en een grote mate van herkenbaarheid in het overigens fijnmazige gitaarspel van Steve Kachinsky. Het gaat helaas ten koste van mystieke US metal die de band eerder maakte, maar deze stijlvariant mocht er zeker ook zijn.

Into The Void (Hallucinogenic Conception) steekt qua productie wat rommelig in elkaar maar laat een keur aan invloeden horen. Vlotte metalsongs als The Revenant worden afgewisseld met duistere ballades als Passage Of Time en loodzware metalen oefeningen als het machtige Idols. In een tijd waarin grunge en gothic hoogtij vierden, was het lastig om met dit soort muziek door te breken. In die zin kan Steel Prophet enige dapper- en volhardendheid nooit ontzegd worden. Gelukkig werd de band in 1999 alsnog opgepikt door Nuclear Blast en kreeg het wat meer aandacht.

Wie de betreffende releases al in de kast had staan, treft niets nieuws aan. Voor liefhebbers van US metal a la Queensrÿche, Helstar, Fates Warning enzovoorts is deze heruitgave welhaast een must.

Rick Mythiasin - Vocals

Pete Parada - Drums

Vince Du Juan Dennis - Bass

Jon Pons - Guitars

Steve Kachinsky Blackmoor - Guitars