Loading...

Subterraen - Rotten Human Kingdom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-12-2020

Tracklist

1. Blood for the Blood Gods
2. For a Fistful of Silver
3. Oceans are Rising
4. Wrath of a Downtrodden Planet

De Franse sludge / doom metal band Subterraen draagt mede de fakkel van deze stijl op hun label, in navolging van de logge stappen van de giganten Eremit en Jupiterian. In vergelijking voegen ze echter hun eigen zwartgeblakerde gruis en extra logheid toe, waardoor een iets meer eigen smoel ontstaat. Rotten Human Kingdom is het debuutalbum.

Dat bereikt de band ook door composities van rond of ver over het kwartier te maken (het instrumentale intermezzo Oceans Are Rising duurt twee-en-halve minuut, de overige drie tracks klokken gezamenlijk boven drie kwartier) die epische, door angst geteisterde verhalen vertellen over de langzame vernietiging van de planeet en zaden zaaien van de onverbiddelijke wraak van moeder natuur - de album-afsluiter met de titel Wrath of a Downtrodden Planet geeft dat natuurlijk al duidelijk weg.

Deze emoties zijn niet alleen voelbaar in de schrijnende kreten van de zanger, maar ook in de kloppende, deinende muziek die functioneert als het lichaam van dit oeroude beest. De teksten zijn overigens nauwelijks verstaanbaar vanwege het gepijnigde, gierende gehuil van van zanger Clem. De atmosfeer die er uit spreekt, in combinatie met de muziek natuurlijk, laat echter aan duidelijkheid niets te wensen over.

Opener Blood for the Blood Gods doet het nog kalm aan, en zet vooral aan tot overpeinzingen. Het blijkt - in doomvorm - een eerste aanzet tot het vernietigende dat nog gaat komen. Want For a Fistful of Silver borduurt hier bij vlagen weliswaar op voort, maar laat zeker in het begin ook grimmige black metal-passages voorbij komen, waarin een onverwachte(?) boosaardigheid ten toon wordt gespreid.

Het heeft allemaal een eerlijke rauwheid en een bedompte, aardse sfeer die resoneert met de geur van sandelhout die afkomstig is van de fysieke producten, waaronder een houten doodskist-vormige doos. Van as tot as, stof tot stof. Onder anderen voor fans van Eremit, Jupiterian, Lurk, Eyehategod, Neurosis, Conan en Primitive Man; de kenner weet dan genoeg.

Clem Helvete - Vocals, Guitar

Chris KKP - Guitar

Milvus - Drums