Loading...

SuuM - Cryptomass

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-02-2020

Tracklist

01. Cryptomass
02. The Silence Of Ago
03. Creatures From The Vault
04. Funeral Circle
05. Burial At Night
06. The Failure Of Creation
07. Mass In The Catacomb
08. Claws Of Evil
09. Reaper Looks In Your Eyes

Italië en occulte dan wel obscure doom metal vormt wat mij betreft een onweerstaanbare combinatie. In dat kader beviel het debuutalbum Buried Into The Grave van SuuM me twee jaar geleden ook weer prima. En dus mag de op Valentijnsdag verschenen opvolger Cryptomass ook niet in mijn persoonlijke overzicht ontbreken. Ik twijfel er niet aan of ook deze zal me zeker weer aanspreken.

Negen nummers, 55 minuten lang word ik dan ook weer voorzien van de heerlijkste klassiek-doomy klanken. Stroperige, vaak vervormde riffs, een occult sfeertje, en vooral de vocale voordracht van Mark Wolf (ofwel Marco Veraldi) doen de old school epische doom-tijden herleven. Uiteraard zijn er de hints naar Black Sabbath en Candlemass, en wat mij betreft nog steeds ook naar Hooded Priest, zoals ook al gemeld in mijn bespreking van het debuutalbum. Herkenbaarheid is troef, maar dat is gelukkig toch iets heel anders als dat deze muziek voorspelbaar zou zijn. Dat het album (bijna) begint en eindigt met obligaat klokgelui doet daar echt helemaal niets aan af.

Want afwisseling wordt er genoeg geboden op het album. Van trage treurgezangen als Funeral Circle en Burial At Night tot een bijna opzwepend nummer als Creatures From The Vault (dat eindigt met een vette gitaarsolo!) is het gewoon volop genieten van traditionele doom metal. Onvermoeibaar worden de logste riffs uit de mouwen geschud, en legt de ritmesectie een loodzware, moddervette basis. Dat de bassist en drummer gewisseld zijn in de tijd tussen de twee albums blijkt helemaal niks uit te maken. Er is geen ontkomen aan de Claws Of Evil van SuuM.

Qua stijl en aanpak zijn er nauwelijks noemenswaardige verschillen met de voorganger, maar qua geluid en productie wel degelijk. Op de wat afwijkend klinkende afsluiter Reaper Looks In Your Eyes na, vind ik Cryptomass aanzienlijk beter geproduceerd klinken dan z'n voorganger; vooral het gitaargeluid is er van opgeknapt: voller, vetter. Dat vergroot natuurlijk alleen maar het luistergenot, en doet uitkijken naar de toekomst!

Naschrift: ik heb inmiddels begrepen dat zanger Marco inmiddels geen deel meer uit maakt van SuuM - de wegen zijn op vriendschappelijke wijze gescheiden. Ik denk dat dat wel een relevant verschil kan gaan maken in de (muzikale) toekomst van de band, aangezien zijn stemgeluid een onderscheidend verschil maakt ten opzichte van gelijkgestemde bands. Wordt hopelijk vervolgd!

Mark Wolf - zang

Painkiller - gitaren

Joe Grave - bas

Fed Kemper - drums