Loading...

Swallow the Sun - 20 Years of Gloom, Beauty and Despair - Live in Helsinki

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-08-2021

Tracklist

CD 1
01. The Womb Of Winter
02. The Heart Of A Cold White Land
03. Away
04. Pray For The Winds To Come
05. Songs From The North
06. 66°50′N, 28°40′E
07. Autumn Fire
08. Before the Summer Dies
CD 2
09. Lost & Catatonic
10. Empires of Loneliness
11. Falling World
12. Cathedral Walls
13. Plague of Butterflies Pt. II
14. Don't Fall Asleep (Horror Pt. II)
15. Stone Wings
16. The Giant
17. Swallow (Horror Pt. I)
18. Here on the Black Earth

In 2020 bestond Swallow The Sun twintig jaar. In februari begon de band aan een uitgebreide tour, waarmee ze een groot deel van Europa en aansluitend de Verenigde Staten zouden aandoen, om dat heugelijke feit te vieren. Helaas moest na een optreden of tien de tour gestaakt worden vanwege de inmiddels beruchte pandemie. Maar gelukkig hebben we de foto's nog. Of in dit geval beter gezegd: een prachtige live-registratie. Niet gepland, maar daarom niet minder welkom, want deze band verdient inmiddels toch wel een degelijk live-overzicht?

20 Years of Gloom, Beauty and Despair - Live in Helsinki is opgenomen op 26 februari 2020 in de Tavastia Club in Helsinki. De meest gangbare verkrijgingsvorm bestaat uit 2 CD's en een DVD, met dezelfde inhoud als respectievelijk audio en video. De eerste acht nummers (CD 1) vormen een akoestische set (inclusief strijkkwartet!) die de volledige tweede schijf (Beauty) beslaat van het Songs From The North-album. De rest van de nummers (de tweede CD) werden geselecteerd via een fan-enquête op sociale media waarin werd gevraagd naar hun favoriete nummers van de resterende albums in hun catalogus.

Helemaal iedereen tevreden stellen kun je natuurlijk nooit met een selectie van zo'n uitgebreide catalogus, maar door je fans mee te laten beslissen over een setlist ben je verzekerd van een tevreden gedeelte daarvan; slim gedaan dus. Een bijkomend voordeel is dat genoeg fans kiezen voor ouder werk (door bands zelf vaak verwaarloosd of bewust genegeerd) zodat een serieuze dwarsdoorsnede van de betreffende band te horen is. Zo gaan we bijvoorbeeld met Swallow (Horror Pt. I) terug naar het debuutalbum The Morning Never Came uit 2003. Ook zijn er tracks te horen die normaal gesproken niet of nauwelijks (nog) live gespeeld worden, zoals Here On The Black Earth of (het tweede gedeelte van) Plague Of Butterflies.

De melancholische (en melodieuze) doomdeath metal van Swallow The Sun leent zich natuurlijk bij uitstek tot een interpretatie zoals die op de eerste CD te horen is. Of nee: mocht je de metal van deze band nog niet melancholisch vinden, dan wordt het dat nu zonder enige twijfel. Want de min of meer gestripte uitvoeringen van deze tracks lijken nog wat meer atmosferisch en indringend te klinken vergeleken met de oorspronkelijke versies. Misschien zijn dit juist wel de meest eerlijke en rauwe versies van de nummers die je je kunt bedenken.

Natuurlijk maakt ook de tweede CD indruk. Het wat bombastische, zware Lost & Catatonic zet meteen de toon voor wat komen gaat, een heerlijk nummer. Empires of Loneliness doet daar qua epiek en intensiteit nog een schepje bovenop, ik ben echt overdonderd - op een hele positieve manier natuurlijk! Nou ja, eigenlijk is die hele tweede CD natuurlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. Al wordt qua indringendheid het best voor het laatst bewaard. Stone Wings en afsluiter Here on the Black Earth zijn afkomstig van het meest recente studio-album When A Shadow Is Forced Into The Light, geïnspireerd op de tragische dood van de Zuid-Afrikaanse zangeres Aleah Liane Stanbridge, de muzikale en levenspartner van gitarist Juha Raivio....

20 Years of Gloom, Beauty and Despair - had de band ooit zelf kunnen bevroeden, toen ze een nummer met deze titel op het album Ghosts Of Loss (2005) bedachten, wat de impact daarvan kon zijn. Ja, achteraf is het gemakkelijk om te zeggen dat dit al vanaf het begin het motto voor de band kon zijn, terugkomend op Songs from the North I, II & III, en nu weer als perfecte thematiek voor het overzicht van de carrière tot nu toe. Mocht die cirkel nu rond zijn, dan ben ik wel heel benieuwd naar de (nabije) toekomst van Swallow The Sun.

Juha Raivio - gitaar

Mikko Kotamäki - zang

Matti Honkonen - basgitaar

Juuso Raatikainen - drums

Juho Räihä - gitaar, zang

Jaani Peuhu - toetsen, zang