Loading...

Swallow the Sun - When A Shadow Is Forced Into The Light

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 24-02-2019

Tracklist

01. When A Shadow Is Forced Into The Light
02. The Crimson Crown
03. Firelights
04. Upon The Water
05. Stone Wings
06. Clouds On Your Side
07. Here On The Black Earth
08. Never Left

De sombere wereld van Swallow The Sun heeft in de vorm van het When A Shadow Is Forced Into The Light een nieuw hoofdstuk gekregen. Het vorige album van deze Finse death/doomband stamt alweer uit 2015. Maar dat was een groots opgezet drieluik met 150 minuten aan muziek. When A Shadow Is Forced Into The Light is wat compacter van opzet. Uiteraard zijn alle kenmerken van Swallow The Sun weer aanwezig. Toch is het allemaal net weer wat anders.

Swallow The Sun put vooral uit persoonlijke tragedies en dat heeft zijn weerslag op de krachtige emoties die overgebracht worden. Geen gimmicks maar rauw verdriet en de weg naar weer wat hoop in een pijnlijk leven voeren de boventoon. De albumtitel is dan ook treffend gekozen. De toon is aanmerkelijk lichter en toegankelijker. Enkele death en blackmetalelementen zijn wel aanwezig maar zijn toch behoorlijk naar de achtergrond verdrongen om veel ruimte te geven aan de rijk geschakeerde melodieën en de cleane zang van Mikko Kotamäki.

Wat valt er over de acht nummers te zeggen behalve dat ze op uitstekende wijze op elkaar inhaken waardoor beluistering van het album als geheel een mooie ervaring is? Eigenlijk is het een verzameling van neerslachtige ballades die ergens als vertrekpunt de bekende doom/death van acts als My Dying Bride en de vroege Anathema genomen hebben. De vele cleane stukken herinneren aan de latere Katatonia maar met al deze vergelijkingen doen we Swallow The Sun veel te kort. De groep concentreert zich op het pennen van herkenbare songs met een kop en een staart maar waakt ervoor om al te lichtvoetig voor de dag te komen. De sporadische duistere tripjes die opduiken in passages van Stone Wings en het heerlijk meeslepende Clouds On Your Side zorgen ervoor dat het altijd spannend en dynamisch blijft.

Normaal gesproken blijft er niets over van schaduwen die het licht in geduwd worden. Die vlieger gaat voor deze langspeler van Swallow The Sun natuurlijk in het geheel niet op. Het is een prachtig album geworden vol sterk gearrangeerde nummers boordevol mooie details.

Juha Raivio - Guitars, Keyboards

Matti Honkonen - Bass

Mikko Kotamäki - Vocals

Juuso Raatikainen - Drums

Juho Räihä - Guitars

Jaani Peuhu - Keyboards, Vocals