Loading...

Swim Or Drown - Torment

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-10-2022

Tracklist

01. SorD4
02. Never Be Like You
03. Short Fuse
04. Blind Leading the Blind
05. Torment
06. I Won't Shut Up

Het in 2008 opgerichte Swim Or Drown uit Heerenveen roept authentieke, rauwe hardcore-adrenaline op. Het Friese vijftal brengt al veertien jaar de hel met dezelfde bezetting, die ze graag op dezelfde manier blijven voortzetten. Ze hebben al drie EP's in de bagage, en de nodige shows gespeeld, waaronder het podium delen met Poison Idea, Biohazard, Merauder, Sinister en Stillbirth.

Dan zijn we dus logischerwijs aangekomen bij EP nummer vier, Torment. Deze geeft aan dat Swim Or Drown na al die jaren nog steeds boos is en klaar is om er vol op te klappen. De nummers op de EP zijn kort en simplistisch, zoals we van hardcore verwachten natuurlijk, maar ze zitten vol schurende, energieke componenten en voortstuwende dynamiek.

Tempowisselingen en break(down)s volgen elkaar bij wijze van spreken in hoog tempo op. Daarnaast ben ik er zelf erg blij mee dat er ook een lekker metalen randje aan de muziek zit, zoals bijvoorbeeld intro SorD4 laat horen. Ook Short Fuse groovet op deze manier lekker weg. Sowieso is het gemiddelde tempo niet constant hoog, hetgeen ik persoonlijk wel lekker vind. Ik houd niet van alleen maar uptempo voortrazend geweld. Agressie kan ook echt prima gebracht worden in een lager tempo. Al heb je daar dan wel Jan's rauwe, sludgy hardcore-schreeuw bij nodig.

Gedurende de hele EP (zes tracks, dertien minuten) uiten de heren vooral hun frustratie en woede, maar ook hun haat tegen religie (Blind Leading the Blind). Dit nummer speelt in een wat lager tempo en dat doet me dus deugd, even het gas er af. De sample van een toespraak is hier passend bij gezocht. Daarnaast komen ook meer persoonlijke onderwerpen aan bod, zoals de strijd van frontman Jan met de terugkerende innerlijke demonen (titelnummer Torment). Opnieuw overwegend trager, maar wel voorzien van thrashy riffs, een goede combinatie wat mij betreft.

Afsluiter I Won't Shut Up herstelt de meer pure hardcore-orde, hier mag het vijftal weer helemaal los in hun boze agressie, inclusief de overbekende, gezamenlijke shouts. En I Won't Shut Up is natuurlijk ook lekker om mee te brullen. Conclusie: de met metal-invloeden doorspekte hardcore van Swim Or Drown ligt me wel. Ik ben geen 'echte' liefhebber, maar zo'n kwartiertje boosheid kan ik prima hebben, vooral wanneer de klassieke metalriffs hun intrede doen word ik daar wel blij van.

Jan de Groot - Vocals

Roy Sloothaak - Guitars

Hylke Wijnstra - Guitars

Rienk Jonkman - Bass

Jack de Leeuw - Drums