Loading...

Swirl - Swirl

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-04-2015

Tracklist

01. Fourth Of July
02. Spell
03. Rise Up
04. We Are Alive
05. Message
06. Time To Fly (Adrenaline)
07. Mad Disease (Sleepwalker)

Swirl is een volgens mij een in Europa volslagen onbekende, maar energieke hardrockband afkomstig van de andere kant van die grote waterplas. De band bestaat al ergens sinds begin jaren '00, opgericht door gitarist Duane T. Jones, en bracht in die periode debuutalbum Out Of Nowhere uit. In 2008 maakte de band een soort doorstart met het opnemen van een tweetal nummers Adrenaline en Sleepwalker (met de hulp van Cinderella drummer Fred Coury), die hier in vernieuwde versies/onder andere titels vertegenwoordigd zijn. De loopbaan verloopt verder met horten en stoten, in 2011/2012 verhuist de band en stort zich op een andere, modernere muzikale koers.

Op 25 maart 2013 brengt de band dan de EP Swirl uit, waarop (eindelijk) vers materiaal ten gehore wordt gebracht. Inmiddels dus al weer twee jaar oud, en eerlijk gezegd heb ik geen idee waar de band momenteel mee bezig is. Als promo-materiaal wordt nog altijd deze EP gebruikt, dus er zal nog wel niets nieuws in de pijplijn zitten. De lijst van bands waarmee werd opgetreden bevat onder meer RATT, Extreme, Cinderella, Slaughter, LA Guns en Skid Row. Dat geeft toch best een indicatie in welke hoek we Swirl kunnen plaatsen

Al klopt dat misschien niet helemaal, Swirl speelt niet echt van die oubollige glam metal, al zijn er wel overeenkomsten te horen, zeker op het gebied van toegankelijkheid. Swirl brengt eerder een soort sleazy hardrock, met af en toe een moderne touch. In elk geval lekker swingend, pakkend, maar toch wel met een rauw randje. De gitaren mogen lekker ronken, al verschilt dat wel een beetje per nummer.

Zo is Rise Up bijvoorbeeld wel erg poppy, en komen de riffs er bekaaid van af. Sowieso zijn de refreintjes over het algemeen behoorlijk zoetsappig. Dus de pop-ambities zijn er wel, maar de rock-roots worden niet vergeten. Getuige nummers als Fourth Of July en vooral We Are Alive. In die laatste is op momenten echt lekker gitaarwerk te horen. Overigens vind ik vooral de ritmesectie de moeite waard, dat duo weet wat swingen is.

Deze band zal het in het thuisland ongetwijfeld prima doen. Ook in Japan schijnt de band aardig wat aanhang te hebben. Hier in het nuchtere Europa zal Swirl het een stuk moeilijker krijgen denk ik. De muziek is prima het aanhoren waard, maar ik denk dat de 'echte' rock/metalliefhebber de band links laat liggen wegens te soft.

Alfred Ramirez – Vocals

Duane T. Jones – Guitar

Shane Carlson – Bass

Brian Jones – Drums