Loading...

System Overthrow - System Overthrow

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-07-2015

Tracklist

1. System Overthrow
2. Cry Or Die
3. Raining Death
4. Rise From The Ashes
5. Horror
6. Pit Fighter
7. Lycanthropy
8. Fallen Angel

Ruim twee jaar geleden was ik prima te spreken over de drietrack promo/demo van System Overthrow. De speed/thrash metalband van eigen bodem liet daarop horen dat er ook in zo'n 'ouderwets' genre nog genoeg te halen valt wanneer de muziek met hart en ziel - en de nodige technische bagage - wordt gebracht. Behalve twee jaar verder, is de band ook twee nieuwe leden rijker: de ritmesectie is (diverse keren) vernieuwd. Wat gelukkig ook nieuw is, zijn een aantal nummers, die de band presenteert op hun eerste volwaardige, naar henzelf genoemde album: System Overthrow.

Gelukkig is het belangrijkste bij het oude gebleven: de klasse van de muziek. Naast de drie nummers van de demo horen we ook vijf nieuwe nummers, die naadloos aansluiten op hetgeen de band eerder liet horen. Dat betekent dat de liefhebber weer getrakteerd wordt op sterk uitgevoerde en catchy, speedy thrash metal, met een vette knipoog naar grote namen uit het verleden. Een soort kruising tussen Testament en Agent Steel, met toefjes oude Metallica en Megadeth, maar ook het technische van Death Angel, en de pakkendheid van de klassieke heavy metal.

Zonder de instrumentalisten te kort te willen doen vind ik het sterkste aspect van System Overthrow misschien nog wel de zang. Willy van der Kaa beschikt over een klassieke metal-stem, precies ergens tussen ruig en clean in, waarmee hij verschillende invalshoeken kan laten horen. En altijd overtuigend klinkt; van grommend en dreigend (Horror) tot de hoogste uithalen (bijna alle nummers), deze zanger draait er de hand niet voor om. Juist de vocalen blijken in de loop der jaren een struikelblok voor veel bands, daar hoeft System Overthrow niet bang voor te zijn.

Maar natuurlijk mogen ook het likkebaardende gitaarwerk (die solo in Lycanthropy!) en de uitermate solide ritmesectie niet onvernoemd blijven. Naast de zang is er dan ook een belangrijke rol weggelegd voor het gitaarspel, dat de ene na de andere vertrouwd klinkende riff laat horen. Wat mij betreft worden de klassieke speed/thrash elementen hier aangenaam verpakt in pakkende nummers, zonder dat het oubollig wordt. Dat laatste is misschien nog wel de grootste verdienste van de band: old school muziek eigentijds laten klinken.

Na deze loftuitingen kan een minpuntje natuurlijk niet uitblijven, al valt die misschien nog wel in de categorie 'elk nadeel heb z'n voordeel' of zoiets. Ten eerste mis ik wat afwisseling op het album: de muziek dendert uiteindelijk in eenzelfde stramien voort, zonder dat de muzikanten zich druk lijken te maken om een beetje variatie; iets meer midtempo in plaats van de overwegend hoge snelheid had wat mij betreft niet misstaan. Afsluiter Fallen Angel laat horen dat de band dat op zich ook prima beheerst. Maar dan is het album al afgelopen.

Als tweede wilde ik aanvoeren dat ik het album met een speelduur van een goed half uur wat aan de korte kant vind. Maar: gezien het voorgaande is dat misschien juist wel een pluspunt! Deze speelduur blijkt uiteindelijk voldoende om de luisteraar voldaan achter te laten. Mij wel in elk geval.

Willy van der Kaa - Vocals

Luc de Warem - Guitars

Els Emonds - Bass

Roel van Helden - Drums