Loading...

Teitan - Weight Of The Void

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-11-2018

Tracklist

01. Magnus Singularium
02. Magelhaen
03. Sargon
04. Burundanga
05. Enúma Elisj
06. Naram-Sin
07. Asarualimnuna
08. Akkad

Teitan was een project uit de omgeving Rotterdam dat door de twee leden - die ook actief waren in andere (black metal)bands - slechts kortstondig in leven werd gehouden. In 2009 verscheen demo Dark Ritual, later stierf de band zoals zovelen een stille dood. Toch vonden beide heren dat het verhaal Teitan nog niet helemaal af was, en dus werd er alsnog een album (af)gemaakt: Weight Of The Void. Overigens opgenomen in de thuisstudio van "Marquis", die tot op heden nog zeer actief is binnen de heavy muziekscene, in tegenstelling tot zijn toenmalige bandgenoot.

Het album zal via Zwaertgevegt op tape uitgebracht worden en verder natuurlijk online via de bekende kanalen. Ook worden eventuele andere geïnteresseerde labels nog niet uitgesloten. Weight Of The Void bestaat uit acht tracks met rauwe, psychotische black metal, aangevuld met ambient/drone-elementen en spaarzaam wat samples. Het vertelt een verhaal dat z'n wortels heeft in de Mesopotamische mythologie. Meer concreet gaat het over een psychiatrisch patiënt die denkt dat hij in het oude Sumer leeft, en een constant gevecht tegen de Anunnaki en andere goden moet voeren.

Ik vind de muziek van Teitan uitermate sfeervol, juist het ambient/drone-aspect houdt me goed bij de les. Natuurlijk horen we ook bekende black metal elementen als ziedende blasts en wat dissonante gitaarpartijen (Sargon). Maar juist die vind ik verder niet zo bijzonder, die hoor je wel vaker. Het is de atmosferische aaneenschakeling van minder voor de hand liggende geluiden die me zo aanspreekt. 'Nummers' als Magelhaen en afsluiter Akkad laten me niet los, waarbij ik mezelf gedwongen voel om mij zodanig te laten meevoeren dat ik wil proberen te begrijpen wat de maker er mee bedoeld heeft.

Teitan lijkt maling te hebben aan een traditionele invulling van muziek in het algemeen, en ook de afzonderlijke nummers. Weight Of The Void lijkt in dat opzicht nog het meest op een soundtrack (bij grotendeels zelf in te vullen beelden in dit geval) met een verzameling soundscapes. En ja, dat is in mijn beleving een positieve observatie. Zeker in afwisseling met (black) metal kan ik daar dus prima naar luisteren.

Ik heb de muzikant en componist "Marquis" op bescheiden niveau leren kennen als iemand die enorm veel waarde hecht aan een verhaal, een thema, dat hij minstens even gelijkwaardig ervaart in combinatie met zijn muziek; hier ga ik in het kader van een andere band/project zeker nog op terug komen! Die muziek zal niet echt lijken op die van Teitan verwacht ik, maar ik weet nu wel waar zijn muzikale roots liggen. Dit was het verleden, op naar het heden en de toekomst.

Marquis

Berith