Loading...

Temple - Funeral Planet

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-12-2020

Tracklist

1. Sea of Grief
2. Magma
3. Whipped
4. Changes
5. Drain
6. Ashes
7. Funeral Planet

We do it all the time

Just a another crime

And we think everything is fine, come on

Temple is een nog best nieuwe band uit Zweden, die zich met het album Funeral Planet voor het eerst uitgebreid aan de wereld laat horen. Wanneer bands als Windhand en vooral Electric Wizard (en in hun kielzog bijvoorbeeld ook Monolord) regelmatig op je draaitafel liggen, dan sluit Temple daar prima bij aan. De albumtitel geeft al aan dat het kwartet geen rooskleurig beeld heeft van de huidige of toekomstige staat van onze planeet.

Volgens Temple gaat de mensheid dus niet zo goed om met onze planeet. Dit wordt muzikaal vormgegeven middels melancholisch klinkende doom, met stevige hints naar stoner en psychedelica, die wat mij betreft vooral atmosferisch enorm sterk is. Voorzien van een vette fuzz-laag is dit best bezwerende muziek, waarin het heerlijk mee-zwelgen is. Loom, stroperig, log zijn de steekwoorden voor de muziek, beklemmend het sleutelwoord voor de sfeer. De jammerende vocale voordracht past hier echt enorm goed. Al moet je daar wel tegen kunnen denk ik, zelf vind ik het een sterk aspect voor Temple.

Na het iets meer directe openingsritueel Sea Of Grief is Magma zo'n zwaar in effecten gedrenkte track die dat heerlijk zeurende stonerdoom-geluid perfect neerzet. Met de subtiele versnelling naar het einde toe is dit bijna klassieke doom te noemen, zo zwaar en toch zo enorm pakkend. Een nummer als Drain beukt en groovet je hersenpan aan gort, waarbij ook een heerlijke rol is weggelegd voor de basgitaar; het instrument dat je op een album als dit echt niet moet onderschatten!

Afsluiter en titelnummer Funeral Planet is het 'oudste' nummer van Temple, dat eerder al als single verscheen. Dit is een heerlijk slepend nummer, waarin de desolate atmosfeer heel duidelijk komt bovendrijven. Veel fuzz, hypnotiserend en toch moddervet vind ik dit een ijzersterk slotakkoord. De band geeft hier serieus blijk van de zorgen om de aarde, die sfeer komt goed over. Vooral het detail van de kwetterende vogeltjes vind ik sterk bedacht.

Mocht je de thematiek niet interesseren of niet relevant vinden, dan nog blijft er onder de streep een heerlijk donker album over, dat muzikaal goed in elkaar zit. Slepend, groovend, fuzzend, deze muziek appelleert sterk aan mijn doom-hart, met de stoner-insteek en psychedelische effecten als bonus!

Erik Bergqvist - Bass

Marcus Ström - Drums

Jimmy Hedlund - Guitars

Otto Molin - Vocals, Guitars